Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Един от убитите терористи в „Сен Дени” е Абделхамид Абауд

[post-views]

FRANCIA_SEN_DENI_19_11_15

Френските власти обявиха, че един от убитите терористи при спецакциията в парижкото предградие „Сен Дени” е Абделхамид Абауд. 27 годишният мароканец с белгийско гражданство се смята  за организатор на атентатите в Париж от миналия петък, при които загинаха 129 души от 19 националности.
Френската прокуратура допълни, че са установили самоличността на Абделхамид Абауд от свален пръстов отпечатък. Той е един от двамата загинали при акцията в Сен Дени в сряда. B самото начало на операцията беше потвърдено, че вторият убит е жена, която се е взривила,. Прокуратурата обяви, че тя е братовчедка на Абауд.
Новината за смъртна на Абауд е тежък удар за способностите на ИДИЛ да организира нови нападения.
Мароканецът  се смята за организатор не само за атентатите в Париж, но и за още няколко в Европа, като това срещу пътнически влак на френска компания Талис.
Ликвидирането на Абделсахиф Абауд на френска територия повдига много въпроси. Как Абауд е успял да пътува свободно от Европа до Сирия и обратно, при положение, че е в списъка на белгийските и френските власти с опасни терористи. В същото време продължава издирването на един от осемте потвърдени нападатели от Париж Абдеслам Салах. Междувременно долната камара френския Конгрес одобри предложението на президента Франсоа Оланд за удължаване на извънредното положение в страната на три месеца.
По време извънредното положение френските полицаи могат да носят оръжие и в почивните си дни, а силите за сигурност са оторизирани да претърсват домовете на заподозрени в тероризъм хора  без съдбата заповед.
Малко преди да започнат дебатите в парламента френския министър председател Манюел Валс предупреди, че страната е изправена пред реална терористична атака с биологическо или химическо оръжие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани