Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатическа офанзива на Оланд

[post-views]

merkel-olandГерманският канцлер Ангела Меркел обеща на френския президент Франсоа Оланд, че Берлин ще да увеличи усилията си в борбата срещу ИДИЛ. Двамата се срещнаха в Париж, като част от дипломатическата инициатива на Оланд да създаде единна коалиция срещу джихадистите.
Срещата между Оланд и Меркел мина под сянката на инцидентa със сваления руски самолет от турската армия. Лидерите на двете най-големи икономики в ЕС се обявиха за деескалация на напрежението между Турция и Русия и фокусиране върху борбата срещу общия враг.
Все още няма яснота в какво ще се изразява германското участие в борбата срещу ИДИЛ. Спекулациите, че Берлин ще се включи с изтребители в операциите, не се оправдаха.
„Нашият общ враг е тероризмът”, каза Меркел по време на пресконференцията в Елисейския дворец и допълни, че с думи няма как да бъде победна джихадистката организация ИДИЛ. Това може да стане единствено с военни средства.”
Меркел и Оланд обсъдиха и бежанската криза в Европа и се съгласиха, че ЕС трябва да затегне контрола по външните си граници.
По време на посещението си в Франция Меркел положи цветя на Площада на републиката, за да почете паметта на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември. Площадът, намиращ се до едно от местата на атентатите, се превърна своебразен храм на парижаните след кървавите нападения.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани