Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ruski samolet svalenРуски боен самолет Су-24 беше свален в сряда от турски военни, съобщиха световните медии. Инцидентът доведе до двудневни догадки, противоречиви информации, взаимни обвинения, напрежение сред големите играчи на световната политическа сцена. 

В Сирия или в Турция?

Първоначално имаше неясноти по редица въпроси, свързани със свалянето на самолета.
Инцидентът е станал край сирийската граница, като от Анкара заявиха, че машината е навлязла в турското въздушно пространство, а от Москва отрекоха. Русия настоява, че самолетът е летял над сирийска територия. 
Според изявление и на турската армия самолетът е бил предупреден за нарушението – в интервал от 5 минути са били отправени 10 предупреждения, които не са били взети под внимание. Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на машината в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили. В съобщението се допълва, че самолетът е летял над турския град Яйладаги, който се намира на под 20 километра от границата със Сирия. Градът е в провинция Хатай. Два военни самолета доближиха турската граница със Сирия и бяха предупредени, преди единият от тях да бъде свален, заяви по-късно и официален турски представител пред агенция Ройтерс. По турски данни въздушното пространство на страната е било нарушено неколкократно.
Руското военно министерство потвърди, че е свален руски самолет от Турция и че може да докаже, че той е бил ударен в сирийското въздушно пространство по време на полета си. Обаче от ведомството отбелязват, че той е свален от земята.
Той е летял на 6000 м височина само над територията на Сирия и това може да се види и от обективни средства за контрол, посочват от ведомството.
Самолетът бил взривен във въздуха, а горящите му останки са паднали в планинска верига от сирийската страна на границата. 

Един, двама или никой?

Противоречиви сведения и неясноти имаше в продължение на два дни и по важния въпрос, дали пилотите на сваления Су-24 са оцелели. Появиха се информации, че и двамата са загинали, подклаждани от изявления на лидер на тюркмените, на чиято територия в Сирия падна самолетът. Заместник-командирът на туркменската бригада Алпаслан Челик дори заяви, че пилотите са простреляни още по време на катапултирането. Бунтовниците разпространиха и видео, в което показаха трупа на мъж, за когото обявиха, че е убит от тях руски пилот. 
След това АФП съобщи, че пилотите са живи, а турски военни се опитват да стигнат до тях и да ги приберат. Агенцията се позова на турски представител, пожелал анонимност. 
В крайна сметка най-устойчива и впоследствие подкрепена с данни се оказа версията, че командирът на сваления Су-24 е загинал, а вторият пилот е жив. В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИАНовости съобщи, че руски и сирийски спецчасти успешно са завършили операцията по спасяването на оцелелия пилот на руския бомбардировач Су-24. „Операцията завърши успешно. Щурманът е транспортиран в нашата база жив и здрав“, заяви министърът.
Оцелелият щурман е капитан Константин Мурахтин. От базата „Хеймим“ той даде интервю, показано от руската телевизия „Звезда“.Konstantin Murahtin Според пилота самолетът не е влизал в небето над Турция. Освен това той е заявил, че екипажът не е имал никаква радиовръзка с турски самолети. Това опровергава твърденията на турската страна за многократни предупреждения – включително по радиото – за нарушаване на границата.
Капитан Мурахтин е казал, че не се кани да напуска Сирия и ще помоли командването за разрешение да остане. „Трябва да върна един малък дълг за моя командир“, е добавил той пред журналистите.
Загиналият първи пилот е Сергей Александрович Румянцев, съобщиха по-рано АП и АФП. Тялото на Румянцев е при антиправителствени бойци, които са готови да го разменят срещу свои съратници, които се намират в сирийски плен. Румянцев е бил убит във въздуха от стрелба на бунтовници, докато се опитвал да насочи парашута си към територия под контрола на правителството. Това обяви във Facebook говорител на сирийска бунтовническа група.

Още развития 

Бунтовниците в Сирия са стреляли по руски хеликоптер Ми-8, който е издирвал двамата пилоти на самолета предаде АП, като се позова на цитирано от руските агенции изявление на началника на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. Той заяви, че при въпросната стрелба е убит единият от членовете на хеликоптерния екипаж и това е принудило вертолетът да кацне на неутрална територия. Останалите от екипажа са евакуирани.
НАТО и САЩ подкрепиха Турция, а президентите Обама и Ердоган постигнаха съгласие по въпроса, че е необходимо да се постигне деескалация на напрежението от този инцидент. Според неназован американски представител САЩ смятат, че руският самолет е навлязъл в турското въздушно пространство само за няколко секунди, преди Турция да го свали, предаде Ройтерс. Представителят, пожелал да остане анонимен, каза, че САЩ продължават да разследват инцидента и че оценките засега се базират на първи индикации за случилото се.
Генералният щаб на Русия обяви вчера, че спира военното сътрудничество с Турция и че от сега нататък руските бомбардировачи ще бъдат придружавани от изтребители. Освен това Москва се закани да разположи кръстосвачи до крайбрежието на Латакия.

Боецът Су-24

Samolet SU 24Изтребителят  Су-24 е руски фронтови бомбардировач с променящ се ъгъл на крилата. НАТО го нарича Fencer (Фехтовач). Той е създаден да нанася удари с бомби и ракети по надземни и надводни обекти. В състояние е да изпълнява задачите си в прости  и сложни метеорологични условия, денем и нощем, както и да поразява цели от малка височина. Достига скорост до 1600 км в час. Приет е на въоръжение в армията през 1975 г. Лети на височина от 200 до 11 500 метра, максималната дължина на полета му е 2850 км.
Въоръжението му включва управляеми и неуправляеми ракети „въздух-въздух“ и „въздух земя“ и няколко вида бомби с различно предназначение. Има на борда две 23-милиметрови оръдия и окачен контейнер за насочване на ракетата Х-58. Су-24 е воювал в Афганистан, Нагорни Карабах, Таджикистан, Южна Осетия и Либия. Най-интензивно е използван в Чеченските войни. От 30 септември тази година руските ВВС го включиха в борбата с терористите от „Ислямска държава“.

 

Какви ще са ответните мерки на Русия?

Инцидентът със сваления от турската страна руски самолет отприщи вълна от пророчества за бъдещето в отношенията между Москва и Анкара. Като цяло всички очакват, че случката ще доведе до сериозна реакция от страна на Русия. За подобно очакване допринесоха емоционалното изказване на президента Путин, както и предупреждението на руския премиер Дмитрий Медведев. Вторият директно обвини във вторник Анкара в подкрепа на „Ислямска държава“ и изведе на преден план финансовите интереси при търговията с петрол. Той коментира ситуацията като „опасна ескалация на отношенията между Русия и НАТО“ и предупреди, че редица турско-руски проекти могат да бъдат замразени. Макар на следващия ден външният министър Сергей Лавров да направи успокояващото изявление, че няма да има нова руско-турска война, очакването за санкции се запази. Двете страни са големи търговски партньори и много експерти прогнозират, че отговорът на Русия ще бъде насочен именно към ограничаване на тези отношения. Във всеки случай потърпевши ще бъдат и двете държави, сочат медии.
Засега реакциите на руската държава са по-скоро символични. Руското външно министерство предупреди руснаците да се откажат от туристическите си пътувания в Турция. Външният министър Сергей Лавров отмени планираното си за сряда посещение в Анкара и също предупреди руските туристи да не посвещават страната.
Изказването на Медведев накара анализатори да се замислят за съдбата на съвместните руско-турски енергийни проекти. На фона на военния инцидент все по-неясно е бъдещето на газопровода „Турски поток“. Още повече, че енергийният натиск представлява важна част от руската външна политика. На риск е изложен и друг енергиен проект. Русия, в лицето на „Росатом“, започна да изгражда атомна електроцентрала в Южна Турция на стойност 20 милиарда долара. Руската страна вече е инвестирала 3 млрд. и може да ги загуби. Анкара също би загубила, защото освен всичко друго подобен проект създава и много работни места.
Обемът на търговския оборот между Русия и Турция надвишава 31 милиарда долара. Русия е на второ място след Германия, сред външнотърговските партньори на Турция. 
Анкара от своя страна е в топ десет на най-важните партньори за Москва. Съвсем не е странно, че голямата част от руския износ за Турция – 70%, е в областта на енергетиката. Анкара е вторият по големина купувач на руски суровини след страните от ЕС. 
Ако има обаче непосредствена последица, то тя ще е свързана с руския туристически поток към Турция. Турските морски курорти са сред най-популярните туристически дестинации за руснаците, а Русия е на второ място по брой на пристигащите туристи в Турция след Германия. Предполагаемите загуби за турската икономика ще бъдат в размер на около 5 милиарда долара.
Руският сайт Politicus.ru цитира военния журналист Дмитрий Стешин, който дава няколко пункта, в които ще се променят руско-турските отношения. Според него сега Москва ще сваля всеки турски самолет, който дори леко е нарушил въздушното пространство на Русия. Второ, заради руските опасения, че Анкара подкрепя ислямистите, вероятно ще отпадне безвизовият режим между двете страни. Трето – проблеми на територията на Руската федерация ще имат богатите граждани от азерски произход. Според него ще има и чистка на НПО-та на мюсюлмани. И последно Стешин смята, че кюрдите най-накрая са намерили свой защитник – Москва. 

Кой какво каза

Путин: Случилото се е
като „удар в гърба”

Vladimir PutinВ емоционално изказване след инцидента със Су-24 руският президент Владимир Путин заяви, че ще има трагични последици за руско-турските отношения. Той подчерта, че голямо количество петрол и петролни продукти пристигат в Турция от превзети от „Ислямска държава“ територии. По думите му руският изтребител е свален на сирийска територия, на 4 км от турската граница.  Путин посочи, че руският самолет е свален с ракета „въздух-въздух” от турски изтребител Ф-16 и определи случилото се като „удар в гърба”. Той подчерта, че бойният самолет не е заплашвал Турция. „При всички положения, нашите летци, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали турската република. Това е очевидно. Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава“, каза още Путин, цитиран от ТАСС.
 „Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения“. Той подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като към приятелска държава. 
„Обръщението на Турция към НАТО след нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, който участва в борбата срещу терористите в Сирия, изглежда като опит да се постави Северноатлантическия алианс в служба на терористите“, каза руският президент. Той отбеляза, че след инцидента с бомбардировача „вместо незабавно да се установи контакт с Русия, доколкото е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори от НАТО за обсъждане на инцидента“. „Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те наш“, изрази своето недоумение Путин.   „Те искат да поставят НАТО на служба на „Ислямска държава“, добави той.  

Лавров: Няма да има нова
руско-турска война

Русия няма намерение да започва война срещу Турция, след като турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет на границата със Сирия. Това заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. По думите му Москва смята случилото се за предварително подготвен провокационен акт и „сериозно ще преосмисли” отношенията си с Анкара.
„Имаме сериозни съмнения това да е било непредумишлен акт, наистина изглежда като планирана провокация”, изтъкна Лавров на пресконференция в Москва. Но той беше категоричен, че Москва не планира да влиза във война с Турция. „Не планираме да влизаме във война с Турция, нашето отношение към турския народ не се  епроменило”, каза Лавров пред журналисти след телефонен разговор с турския си колега, но предупреди, че Москва „сериозно ще преоцени” отношенията си с Анкара. 

Ердоган: Не искаме напрежение 
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да „замълчи”, когато граничната й сигурност е застрашена.  „Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя,” заяви Ердоган в телевизионно обръщение, цитиран от АФП.
„Твърди се, че руснаците са били там (отвъд турската граница в Сирия) заради ДАЕШ („Ислямска държава”)”, заяви Ердоган, но подчерта, че джихадистката организация не присъства в конкретния район. Президентът изтъкна усилията, които турската страна е полагала досега за избягване на подобен случай, както и предупрежденията, отправяни към всички засегнати страни. „Това че до вчера не е имало друг подобен случай, е благодарение на хладнокръвното и благоразумно поведение на Турция отвъд нейното търпение”, каза той. „Никой не бива да очаква от нас, че ще останем без думи и реакция”.

Ахмет Давутоглу: Русия 
е наш приятел и съсед

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство не иска да нажежава напрежението с „нашия приятел” Русия ден след свалянето на руски боен самолет от Турция на сирийската граница, цитиран от АФП. „Нямаме намерение да обтягаме отношенията с Руската федерация”, изтъкна Давутоглу пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието. „Русия е наш приятел и наш съсед”, добави той.
Давутоглу уточни, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство и е свален, тъй като е бил разглеждан като „заплаха”. Но той все пак призова за деескалиране на отношенията с Русия. 

Сваленият самолет усложни ситуацията, призна Меркел
Сваленият руски самолет от Турция усложнява процеса за намиране на политическо решение в Сирия. Всичко възможно трябва да бъде сторено, за да се избегне допълнителна ескалация.
Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред долната камара на парламента на Германия, цитирана от Ройтерс. „Разбира се, всяка страна има правото да защити територията си, но от друга страна ние знаем колко напрегната е ситуацията в Сирия и в района там. Вчера разговарях с турския премиер и го помолих да направи всичко за деескалиране на ситуацията”, допълни германският канцлер.

Инцидентът идва в много лошо време, смята Борисов
Полагали сме много усилия – с външния министър и с военния министър, с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство.
Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти, помолен да коментира ситуацията със сваления от Турция руски бомбардировач.
По думите му инцидентът идва в много лошо време. В неделя се свиква извънреден съвет в Брюксел на лидерите на ЕС с ръководството на Турция и всичко това ще се дискутира, а дотогава и ще се търсят решения, каза Борисов.

 

Страх сваля
бомбардировач

boriana_radeva
Боряна Радева
Уплашена за своята териториална цялост, Турция взима участие в сирийската криза с една основна цел – да опита да тушира евентуална независимост на кюрдите. Затова Анкара негласно не пречи на някои действия на „Ислямска държава“, а официално подкрепя определени части от сирийската опозиция, особено етническите туркмени. Така ВВС на страната бомбардира нееднократно сирийските кюрди, които допреди месеци даваха почти единствения отпор на джихадистите. Всъщност всички действия на Турция на юг са свързани със страха от евентуалното отцепване на кюрдските й територии. Изглежда, че за Анкара бойците от „Ислямска държава“ са поносим враг, доколкото те воюват с изконните и врагове. 
Еманципацията на кюрдите през последните години изглежда все по-реална. За това принос имат и самите джихадисти. Защото Ирак вече не е цялостна държава – той беше разцепен на територия, контролирана от Багдад (около една трета според картите от предишната) и на останала част. Сирия също е разцепена държава. В тази ситуация автономните кюрдски райони в двете страни успяха да съхранят присъствие на духа и да дадат отпор. Западните нации и особено САЩ, явно са твърде уморени от ролята си на световен полицай. Още повече, че тази роля не може да се нарече много успешна. 
Когато проблемът „Ислямска държава“ бъде решен, еманципираните кюрдски райони в Сирия и Ирак с лекота могат да поискат и да получат независимост. Оттам, до появата на подобни претенции сред етническите им братя на турска територия, крачката е една. Ето защо Анкара работи в посока на противодействие. Тя настоява да бъде уважавана заявката и за периметър на влияние и тук влиза в конфликт с руските геостратегически интереси. Именно в този драматичен сблъсък можем да търсим причините за свалянето на руския самолет. 
Вероятно Русия ще накаже малоазийския тигър, като му наложи икономически санкции. Но това, от което Анкара ще я заболи най-много, е вероятното използване от страна на Москва на кюрдската карта. И тук шизофренично се връщаме към началото: уплашена за своята териториална цялост, Турция…


 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани