Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Национален фронт” – първа политическа сила след местните избори във Франция

[post-views]

mari_le_penКрайнодесният „Национален фронт” във Франция спечели първия тур на местните избори. С малко над 30 процента от гласовете антиевропейската партията на Марин льо Пен официално е първа политическа сила. Националистите водят в 6 от общо 13- те региона на страната.
Вотът в неделя беше първият изборен тест за управляващата социалистическа партия след атентатите в Париж на 13 ноември. Социолозите посочват, че именно нападенията във френската столица и мигрантската криза в Европа са повлияли за успеха на националистите.
Втора политическа сила е десният съюз на „Републиканците”, воден от бившия президент Никола Саркози, който печели малко над 27 на сто от гласовете.
Най-големите губещи от местни вот са управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд, които макар и с висок обществен рейтинг, не успяха да спечелят умовете и сърцата на избирателите.
Макар и местните избори да не са най-важната дата за политически календар във Франция, при успех на Национален фронт и на втория тур тази неделя лидерът на партия Марин Льо Пен може да сбъдне обещанието си да спечели президентските избори през 2017г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани