Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Господарите на бойното поле

Известно е, че докато пехотински крак не стъпи на една територия, тя не може да се смята за напълно овладяна. Затова всички съвременни развити държави се стремят да оборудват сухопътните си сили с модерни, високоефективни бойни машини. 

Така, защитена зад здравата броня на техниката, въоръжена с прецизни оръжия, прибори за нощно виждане и всевъзможни други апаратури, пехотата се превръща в истински господар на бойното поле. Независимо дали става дума за отбрана, или настъпление, за международна операция по мироналагане, мироопазване или мироподдържане.

България е на прага на модернизацията на Сухопътните войски и снабдяването им с модерни бойни бронирани колесни машини. Предстои и евентуалното производство на такава техника у нас. 
То вероятно ще се извършва съвместно с чужди фирми. Затова продължаваме да представяме някои от най-разпространените бойни бронирани колесни машини, които до голяма степен могат да ни ориентират в съвременните тенденции за подобен тип техника.

За разлика, примерно от изтребителите, които са дело на няколко национални и международни компании, при машините на пехотата картината е съвсем друг. Десетки страни произвеждат такава военна сухопътна техника. При това „законодатели“ в бранша са не само големите страни.

Емблематичен пример в това отношение е бойната бронирана машина Piranha, която още от 1972 г. се произвежда от швейцарската фирма MOWAG. Техниката е многофункционална, може да се оборудва за всякакви цели.

Има модификации 4х4, 6х6, 8х8 и дори 10х10. Теглото й е 9,3 т, а дължината, в зависимост от модела е между 6,25 и 7,45 м. Екипажът се състои от трима души, като може да бъдат превозвани още петима бойци с бойното си снаряжение. 

Бронировката на машината издържа на изстрели с РПГ и на експлозии от импровизирани взривни устройства. Въоръжението е от картечница до противотанкови ракетни системи. 
Машината може да измине 780 км с едно зареждане, като развива скорост от 100 км/ч по шосе и 10 км/ч във вода. Освен в швейцарската армия пираната е на въоръжение в пехотата на Швеция, Дания, Белгия, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Чили, Испания, Румъния и т. н. 

Нещо повече. На базата на швейцарската машина Канада произвежда своя модификация. Същото правят и САЩ, създавайки броневика Stryker. От 1983 г. насам американската морска пехота използва базираната на пираната канадска машина LAV-25.

Следвайки световните тенденции, Франция преоборудва пехотата си с нова бойна техника, собствено производство, като на смяна на верижните машини AMX-10P от 2008 г. в строя влизат колесните броневици VBCI.

Планира се броят на тази техника във френската армия да достигне 630 единици.

Машината е с единична цена между 2,74 и 3,49 млн. евро. Предназначена е да превозва общо 12 души – 3-членен екипаж и 9 бойци. Въоръжението се състои от 25-мм оръдие, което може да прави по 400 изстрела в минута, както и 7.62-мм картечница.

Броневикът е с доста големи размери – тежи 25,6 т, има дължина 7,6 м, ширина – 2,98 м, и височина 3 м. Проектиран е да може да се превозва по въздух с военнотранспортния самолет Airbus A400M Atlas.

Почти същите размери има италианската машина Freccia. Тя също е предназначена да замени верижния си аналог VCC-2 в армията на Апенините. 
Freccia тежи 28 тона и бронировката й е от стомана и керамика. Машината се използва от италианците в Афганистан. 
Има 25-мм автоматично оръдие, 7.62-мм картечница и генератори за димна завеса. Дизеловият двигател на машината позволява тя да измине до 1000 км с едно зареждане, като при това развива скорост от 105 км/ч на шосе и 25-30 км/ч офроуд. През 2006 г. италианското правителство прави поръчка за 253 броневика, а миналата година – за още 381.
Подобни качества като скорост и обсег на действие има и германската машина Fuchs. TPz_Fuchs-2.PionierТя е на въоръжение в Бундесвера от 1979 г. и се е доказала като подходяща за специализирани мисии – разузнаване, обезвреждане на боеприпаси, електронна борба. 

С нея са въоръжени разузнавателни части, мултинационални съединения, планински подразделения. Машината тежи 18,3 т. Въоръжението й може да е от картечници до противотанкови оръдия. 

Бундесверът има на разположение над 1000 такива машини. Fuchs намира добър прием и в други страни. Алжир е закупил 1200 машини, САЩ – 123, Саудитска Арабия – 36.

На миналогодишното оръжейно изложение „Хемус“ в Пловдив Турция представи своята машина Pars. От 2005 г., когато броневикът е взет на въоръжение, са произведени 760 броя от него. С Pars са оборудвани сухопътните войски на югоизточната ни съседка. 

Броневикът е създаден на базата на американска разработка. Различните модификации на машината са с тегло от 16 до 24,5 т, дължината й е между 6,6 и 8 м, ширината е 2,7 м, а височината – 2,17 м.
Вариантът 6х6 е за 10 души, а този от 8х8 – за 14. Въоръжението е от картечници и 25-мм оръдие. Дизеловият двигател позволява изминаването на 1000 км с едно зареждане при скорост до 100 км/ч.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани