Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И преди, и сега, с чалма на война

[post-views]
И преди, и сега,  с чалма на война

FESOVEЛесно ли се воюва, облечен в униформа на главата, увенчана с тежка и широка като гъба след дъжд шапка? Да, като гъба, защото накисвали тюрбаните във вода заради левантийските жеги..

INDIICI
Фестивалът в Рио може да си съперничи по колорит с индийските военни паради
.


В този брой ще разгледаме екзотичните военни шапки на армиите от Близкия и Далечния Изток, не само в миналото, но и в наши дни. На първо място като най-древен идва тюрбанът. Като синоним се използва думата чалма, носена в османската армия допреди по-малко от два века. 
На персийски „тюрбан“ означава вид шал, носен традиционно от мюсюлманите и индусите, състоящ се от дълго парче плат, увито около главата. 
Сигурно всички сме се питали дали не им е ставало горещо на турците с чалма на главата по време на битка в летните жеги. Платнената лента обаче
се накисвала във вода, след което се увивала около главата
Слоевете плат обикновено остават влажни цял ден, дори и при сухо и горещо време. Освен, че са били с множество различни цветове, форми и десени, тюрбаните са се носели, увити и около фес.
Фесът, който познаваме от по-нови времена, е традиционна мъжка  шапка, която има форма на пресечен конус с червен цвят, а на горната й част има черен пискюл. Фесовете са разпространени предимно в ислямския свят, най-вече през последния век от историята на Османската империя. През 1826 г., след като унищожава еничарския корпус, османският султан Махмуд II нарежда с ферман всички чиновници и наемни войници да носят задължително фесове.

INDIICI-VOISKI
Малцина знаят, че Хитлер е подготвял свои индийски военопленици срещу британското колониално потисничество в родината им

Основаният през 1365 г. от султан Мурад I еничарски корпус също е бил изключително колоритен, не само по отношение на униформата и въоръжението си, а и по вида на своите шапки.
Отличителна особеност на еничарите били не само мустаците
и обръсната брада, което било нещо нехарактерно за традиционното мюсюлманско население от мъжки пол в Османската империя. Още със създаването на еничарския корпус е въведена и отличителната им филцова шапка (бьорк или юскюф) със спускащо се отзад бяло платно, символизиращо ръкава на вдигнатата за благословия ръка на мюсюлманския светец и духовен покровител на корпуса Хаджъ Бекташ, според едни източници, а според други – висящият  отзад къс плат напомнял по форма наметалото на султанския халат.
И един интересен факт със по-съвременна украска. Седмици след като турския президент Реджеп Ердоган посрещна свой официален гост в компанията на 16 войници, облечени в традиционни униформи от военната история на Османската империя, няколко турски политици решиха да използват същата стратегия за последните парламентарни избори през юни. За своята кампания например, минала под мотото „Всички заедно за нова Турция“, кандидатът Осман Явуз от централната анадолска провинция Коня се появи с бьорк от 14-и век. Наскоро бьоркът отново стана популярен сред турците, главно поради нашумелия телевизионен сериал „Златният век“, описващ епохата.
И ако в нито една натовска армия, дори и в съвременната турска не се носят чалми, то
по отношение на шапките нещата съвсем не стоят така
малко по-далеч на изток, в Индия например.
ASKERI
Дружество „Традиция” всяка година възкресява стари униформи за исторически годишнини

Фотографиите от индийските военни паради, които публикуваме тук, може и да будят смях с чалмите и парадните шапки с форма на ветрила, разположени като петльови гребени, но сме длъжни да отчетем, че изданието The National Interest наскори направи рейтинг на петте най-силни армии в света. Основен акцент при анализа на военната им мощ е била боеготовността на сухопътните им сили. И така в Топ-5 една от водещите държави по този показател наред със САЩ, Китай, Русия и Великобритания e Индия, чиято численост на армията надвишава половин милион души, наред с армиите на Пакистан, Северна и Южна Корея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани