Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Самсон и Далила“ на софийската оперна сцена

[post-views]

Samson i DalilaДнес и в неделя, 20 декември, поради огромния зрителски интерес отново ще се играе прочутата опера на Камий Сен Санс „Самсон и Далила“. В главните роли са световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева (Далила) и знаменитият тенор Костадин Андреев (Самсон). Диригент е Дидие Талпен, а режисьор Уго де Ана. За Кръстева музикалният критик Андреа Мерли в сп. „Лопера“ казва: „Дарена е с изключителни актьорски качества. Тя е с изградена международна кариера, с шлифован глас, красив колорит и увереност в целия диапазон. Подпомогната от Леда Лойодиче при танците, разкрива неподозиран талант на балерина. Изгражда един изключително чаровен образ на непостоянната, съблазнителна и похотлива Далила. Според Мерли заслуга в майсторството на режисьора Хуго де Анна е и финалният щрих на почти „християнско““милосърдие спрямо презрения и осмян герой, за неговото предателство, докаран до слепота и немощ.“
Надя Кръстева е родена в София. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност „Оперно пеене“, в класа на проф. Жасмина Костова, а след това специализира в академията на Борис Христов в Рим при Анита Циркети. Работила е в Държавната опера в Стара Загора. През 2002 г. получава покана от Виенската опера и Надя Кръстева бързо се превръща във водеща фигура и любимка във Виена. Покорява „Лирик опера“ в Чикаго и гостува непрекъснато на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония. През октомври 2013 г. Надя Кръстева дебютира и в Миланската скала като Амнерис в „Аида“, а в календара й по-нататък следваха гостувания в Берлин, в Мюнхен, във Виена и др. 
Костадин Андреев е завършил Държавната музикална академия в класа по пеене на проф. Реса Колева. Творческият му дебют през 1992 година е в ролята на Рудолф от операта „Бохеми“ на Пучини на сцената на Бургаската опера. От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани