Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракската армия си върна контрола над Рамади

[post-views]
Иракската армия си върна контрола над Рамади

IRAK_RAMADI_BITKA_28_12_15Иракската армия твърди, че е успяла да си върне контрола над град Рамади, който беше превзет бойците на ИДИЛ тази пролет. Информацията не е потвърдена от независим източник, но ако се окаже вярна, то това ще е най-тежката загуба за джихадситкото движение от месеци.
Операцията по освобождаването на град Рамади започна преди няколко месеца, и върви към своя край. Това твърди иракското командване. Военните обявиха, че през последното денонощие са успели да превземат правителствения комплекс в центъра на града.
Освобождаването на Рамади ще е триумф за иракските сили за сигурност, които буквално капитулираха преди повече от година и половина пред възхода на ИДИЛ. Джихадисткото движение тогава успя за кратък срок да превземе огромни области от територията на Ирак.
Американското командване, което подпомогна усилията на иракската армия в борбата срещу ИДИЛ за сега не може да потвърди информацията за освобождаването на град Рамади. Превземането му обаче ще отвори пътя към град Мосул, който се смята за най-голямата база на ИДИЛ и ключ към разгрома на джихадистите на територията на Ирак.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани