Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Музикалните посланици

[post-views]
Музикалните посланици

KONCERT-2Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония започва от 1939 г., като първият Новогодишен концерт се провежда на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. – няколко месеца след аншлуса, съобщиха специално за в. „Българска армия“ от КОМПРЕС София. Диригент на първия „истински“ новогодишен концерт на 1 януари 1941 г. е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893–1954). 
Conductor Mariss Jansons. Photo credit: Terry Linke


Клеменс Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава. 
Днес въпреки миналото интересът към новогодишния концерт на Виенската филхармония е толкова голям и билетите се изчерпват толкова бързо, че вече се изнасят не по един, а по три празнични концерта. Филхармонията свири в 12.00 ч. на 30 декември, в 20,30 ч. на 31 декември и прочутият новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите. А те могат да бъдат купени единствено чрез участие в томбола. Тя се провежда с онлайн заявка на сайта на филхармонията – www.wienerphilharmoniker.at. Срокът за подаване на заявки за участие в томболата е от 2 януари до 28 февруари, а за концерта през 2017-а до 29 февруари 2016-а.
И тази година на 1 януари концертът на Виенската филхармония ще бъде предаван директно от Златната зала в над 90 страни и така 50 млн. зрители ще могат да се насладят на произведенията на династията Щраус и на валсовете на френския композитор Емил Валдайфел и австрийския представител на романтиката Йозеф Хелмесбергер старши. 
Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав“ и с „Радецки марш“, при който публиката пляска в такт. За първи път тази година в програмата ще участва и Хорът на виенските момчета, а на  диригентския пулт за трети път след 2006 и 2012 г. ще застане Марис Янсонс.  Маестрото е високо ценен и затова е избран да дирижира 75-годишния юбилеен новогодишен концерт.
Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига. Завършва консерватория в Ленинград, специализира в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1971 г. е помощник-диригент на Евгений Мравински в Ленинградската филхармония. От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло. От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радиоVIENA-4

Маршът на Радецки

Прочутият „Радецки марш“, който е емблематичен за новогодишните концерти на Виенската филхармония е написан от Йохан Щраус – баща, като приветствие към войските на фелдмаршал граф Йохан Йозеф Венцел Радецки след завръщането им от потушаването на въстание в Италия. За първи път маршът е изпълнен на 31 август 1848 година по улиците на Виена. 
В наши дни „Радецки марш“ е параден химн на Чилийската военна академия „Бернардо О’Хигинс“. На стадиона на датския футболен клуб „Орхус“ винаги свирят „Радецки марш“, когато домакините вкарат гол. Маршът се изпълнява и преди всички полети на най-голямата израелска авиокомпания „Ел–Ал“. 
„Радецки марш“ е дирижиран по време на новогодишните концерти на Виенската филхармония и от великия Херберт фон Караян. През 1935 г. той става най-младият генерален музикален директор в Германия. През 1955 г. е назначен пожизнено за музикален ръководител на Берлинската филхармония. От 1957 до 1964 е художествен директор на Виенската опера и през това време работи непрекъснато с Виенската филхармония.

.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани