Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старшинство с пера вместо пагони

[post-views]
Старшинство с пера вместо пагони

Constable_Dannatt
Официалната “двурога“ шапка на кмета
на Лондон

Триъгълната военна шапка (англ. – cocked hat; фр. tricorne; рус. – трехуголка), се появява във Фландрия през ХVII в. в резултат на еволюцията на широкополата шапка с кръгла периферия, позната ни от илюстрациите в „Тримата мускетари“. Широките поли на тази шапка обаче затруднявали движенията не само на главата, а и на маневрирането с оръжието на рамо, най-често мускет на ремък. Така периферията на тази шапка постепенно се свивала, докато накрая не се появила принципно нова, с по-прогресивна форма. Триъгълният и вид вероятно се е получил при подгъване на периферията, както предпочитали да я носят испанските войници през 1667 г. по време на войната между Франция и Испания в Испанска Нидерландия.
В следващите военни конфликти между двете държави трикорнът бил приет радушно и във френската армия. Той става масово разпространен и сред цивилното население и в кралския двор, благодарение на Луи ХIV, който я превръща в най-модната шапка в цяла Европа и дори в Русия по времето на Петър I. В САЩ
първите петима президенти
Koninklijk_Koetsier_2013_74
В Холандския кралски двор трикорнът е традиционна част от униформата

от Джордж Вашингтон до Джеймс Монро също са носели шапки в този стил, за което Монро получава прякора The Last Cocked Hat („Последната кокоша шапка”).
Триъгълните шапки се носели с украшения, верижки и пера, докато на мода не излезли фамозните бели перуки – алонж. Цивилните я ползвали по-скоро като атрибут, носен под мишница, а не върху перуките си, за да извършват с нея сложните си дворцови поклони, описвайки с шапката многозначителни фигури. В армията обаче тя оцеляла чак до XVIII в., когато се появил бикорнът. 
трикорн
При морските офицери трикорнът е без оперение

До XVIII в. трикорнът е доста значителен по размер. Постепенно шапката се смалявала и ставала все по-декоративна. Изчезнало пищното й оперение, отстранени били и значителна част от декоративните й атрибути. Тя се превърнала по-скоро в аксесоар, който кавалерът държал не на главата си, а под мишница: напудрените перуки не се нуждаели от шапка. 
Съвсем друга работа обаче бил ловният костюм. Трикорнът задължително присъствал в него, като в първата половина на XVIII век освен войниците, триъгълни шапки носили с удоволствие и жените. Това било свързано с небивало дотогава „сближаване“ на мъжката с женската мода не само по отношение на еднаквите перуки. В Русия с такава шапка ходели и Петър I, и Екатерина Велика.
Постепенно „трите ъгъла“ станали по-компактни, в армията, а след това и при цивилното население придобила популярност двурогата шапка, тя се прибирала по-лесно и заемала далеч по-малко място – важно качество, още повече че на приемите и баловете кавалерите не се разделяли с шапките си. Така триконът постепенно останал само
Bonabarte_Premier_consul
Наполеон Бонапарт е най-известният притежател на бикорн
символ на отиващата си „галантна“ епоха
Трикорнът е оцелял и до днес в Британския парламент, при официални церемонии я носи кметът на Лондон, в армията на САЩ и Гражданската гвардия на Испания. В САЩ, Франция, Израел и Гърция стилизирани трикорни красят главите на жените офицери от флотата в парадна униформа при официални случаи. 
Името на „Триъгълната шапка“ (Three-cornered hat) носи и балетната постановка по музика на Мануел де Фала и хореография на Леонид Масин, поръчана от самия Сергей Дягилев.
Двурогата (двуъгълна) военна шапка (от англ. bicorne, фр. bicorne) е двувърха шапка, последвала и заменила по-неудобната и фамозна своя триъгълна предшественица в края на XVIII век. Британците я наричат още cocked hat – „петльов гребен“ не само заради мостовидната си, подобна на гребен на петел форма, а и заради пищното й оперение по периферията. 
Cocked hats често били увенчавани по периферията със златни или сребърни верижки, дантела и пискюли. Морските офицери ги носели без перната им декорация, но сухопътните офицери и гражданите ги украсявали с пищни щраусови или лебедови пера.
И до днес в английския се е запазил израза „To be knocked into a cocked hat“, което ще рече да бъдеш показно и бързо победен, казано на български „да бъдеш посаден на пачи яйца“.
Независимо от това, че в битките от XVIII—XIX век множество генерали и офицери са носили двуъгълни шапки, в масовата култура тя най-вече
се асоциира 
с Наполеон Бонапарт

На 14 ноември 2014 г. във Франция бикорна на Наполеон, с който той влиза в битката при Маренго на продажба в аукцион била изложена от 1800 година. Експертите оценили шапката на 300-400 хил. евро.
След 1790-та двурогата се появява в европейските и американската армии и флота. В рускатата армия от 1803 до 1845 г. тя била една от най-популярните офицерски шапки наред с кивера, за който говорихме в миналия брой. В зависимост от чина на собственика й зависел и цвета на „оперението“ на шапката, вида на кокардата и ширината на периферията.  Наложената с ъгли, перпендикулярни на раменете шапка, демонстрирала, че нейният собственик е от императорската свита.
081108-N-5549O-035 MILWAUKEE (Nov. 8, 2008) Ship's Navigator Lt. j.g. Shaina Hayden renders honors to the national anthem during the commissioning ceremony for the littoral combat ship USS Freedom (LCS 1) at Veterans Park in Milwaukee, Wis. Freedom is the first of two littoral combat ships designed to operate in shallow water environments to counter threats in coastal regions. (U. S. Navy photo Mass Communication Specialist 2nd Class Kevin S. O'Brien/Released)
В американската флота и до днес дамите носят стилизиран бикорн

До Първата световна война двуъгълната шапка често била част от парадната униформа на офицерите и чиновниците, в това число и в Русия. В някои страни тя се е съхранила в униформите на военните дипломати и до наши дни.
Френската жандармерия носи своите бикорни по класическия наполеоновски начин с ъглите над раменете до 1904 г., а италианските карабинери продължават да ги
карабинери
Парадната униформа на италианските карабинери
носят като парадна униформа и до днес.
Бикорнът бил част от парадните униформи на морските офицери дори след Първата световна война във флота на много държави като Англия, Франция, САЩ и Япония, а в някои дори след Втората световна, но вече почти е изчезнала в оригиналната си форма.
Британските колониални губернатори в колониите с умерен климат (Австралия, Канада, Нова Зеландия) продължават да носят бикорни като част от церемониалните си униформи и през втората половина на ХХ век.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани