Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отношенията между Саудитска Арабия и Иран достигнаха точката на кипене

[post-views]
Отношенията между Саудитска Арабия и Иран достигнаха точката на кипене

SAUDI-SECURITY-LEBANONМеждународната общност призова Саудитска Арабия и Иран да проявят сдържаност, след като Рияд прекрати дипломатическите си отношения с Техеран. До тук се стигна, след като сунитското кралство екзекутира известен шиитски духовник, което беше последвано от нападение срещу посолството на Саудитска арабия в иранската столица.
Освен дипломатическите си отношения с Иран Саудитската арабия обяви, че прекратява всички търговски връзки, както  и наложи забрана на своите граждани за пътуват до ислямската република. Външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал Джубеир е категоричен, че отношенията между двете страни могат да се подобрят, когато Иран започне да се държи като нормална държава. Редица арабски страни обвинява Техеран, че е най-големият спонсор  на тероризъм в Близки Изток. За Иран е обратното, като именно Саудитска Арабия е най-големи износител на тероризъм.
САЩ, макар и малко от страни, също призоваха двете най-големи сили в Близкия Изток да намерят решение на дипломатическия си спор.
Спор който, не само за Вашингтон, но и за цялата международна общност може да убие в зародиш опитите за постигането на политическо решение на конфликтите в Сирия и Йемен, както и поставя на карта глобалната сигурност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани