Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната на второстепенните играчи

[post-views]

В резултат на активните 
действия на САЩ и Европа в Сирия и Ирак контролираните от ДАЕШ територии постепенно намаляват. Но един скандал от 
последните дни е на път да помрачи успехите и да създаде нови проблеми. Става въпрос за две от страните, които имат сериозни интереси и 
влияние в развитието на конфликтите в Близкия изток –  Саудитска Арабия и Иран. 
Кралството на Арабския полуостров и персийската република отдавна са 
съперници. Дипломатическото 
примирие между тях е крехко и често се нарушава. Когато това се случва в момент, в който светът се бори с тероризма, развихрилите се страсти могат да бъдат много опасни.

Saudi IranРияд демонстрира неприамане на радикалните ислямисти и когато ги залавя, се отнася крайно с тях – тоест екзекутира ги. Анализатори обаче обвиняват кралството, че не прави нищо, за да премахне основната причина за тяхното съществуване – уахабитския вариант на исляма. В този смисъл обвиненията са, че подкрепяният от кралството вариант на религията е причината подобни терористи да съществуват. 
Иран, от своя страна, едва напоследък излезе от дългогодишна международна изолация. Дълго време републиката на аятоласите беше обвинявана, че разработва собствено ядрено оръжие в тайни лаборатории. Това така и не можа да се докаже. Ясно е обаче, че страната подкрепя групировки като Хисбула и дава оръжия на шиитите, които воюват на територията на Сирия. Сред тях са войските на президента Башар Асад. 

Какво се случи?

В събота вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи, че са екзекутирани 47 души по обвинения в организиране и провеждане на терористични нападения, насочени срещу цивилни и силите за сигурност в страната и чужбина, съобщи „Ал Арабия“. Сред екзекутираните е и известният шиитски духовник Нимр ал Нимр, подчертават в съобщение от ведомството. Повечето от екзекутираните са участвали в серия нападения, проведени от Ал Кайда в периода 2003-2006 година, уточняват от министерството, като се допълва, че повечето от екзекутираните са от монархията – 45, един от Египет и един от Чад. 
Мъжете са екзекутирани в 12 региона на монархията. В четири региона екзекуциите са извършени чрез разстрел, а в другите региони осъдените на смърт са обезглавени със сабя. 
Екзекуциите щяха да развълнуват само няколко активисти от правозащитни организации, ако сред жертвите не беше попаднал шиитският духовник Нимр ал Нимр. Именно шиитски представители най-напред осъдиха убийството. А Иран изрази своя гняв от екзекуцията. 
Няма съмнения, че тази чиста кръв ще оцвети саудитската кралска фамилия и ще доведе до изваждането й от страниците на историята, заплаши аятолах Ахмад Хатами, член на Съвета за целесъобразност. Външното министерство на Иран обвини Саудитска Арабия, че подкрепя терористи. Рияд ще плати висока цена за екзекутирането на шиитския духовник, заплаши ведомството. Нимр е свързан с протестите в Саудитска Арабия по време на Арабската пролет. Шейх ал Нимр беше задържан от саудитските власти през 2012 г. при участието му в протестна акция в източната част на страната. През 2014 г. той беше осъден на смърт по обвинение в разпалване на омраза, неподчинение на краля и създаване на терористична група с цел извършване на атаки срещу служители на реда. В този смисъл той беше приравнен с бойците на Ал Кайда.

Протести в Техеран

В иранската столица ситуацията за малко излезе от контрол – демонстранти се стекоха пред саудитското посолство, за да изразят недоволството си от екзекуцията. Ситуацията ескалира, когато някои от протестиращите нахлуха в сградата, като опустошиха част от помещенията и се опитаха да подпалят посолството. Впоследствие те бяха изтласкани от полицията, но много от демонстрантите останаха до сградата. 40 участници в протеста при саудитското посолство в Техеран са арестувани, предадоха информационните агенции. 
Съобщава се, че са били опожарени и помещения на консулството на Саудитска Арабия в град Мешхед, в североизточната част на Иран. Палежът е извършен от участници в протестна акция срещу екзекуцията на ал Нимр.
Иран отхвърли обвиненията, че е предизвикал атаките и ръководството му дори заподозря външна намеса. Иранският посланик в Рияд беше извикан във външното министерство на Саудитска Арабия, където му беше връчена протестна нота заради изявленията на Иран във връзка с изпълнението на смъртната присъда срещу Ал Нимр. Саудитска Арабия подчерта, че иранските власти носят цялата отговорност за посолството й в Техеран и консулството в Мешхед. Шарже д`афер на Рияд пък беше привикан от иранските власти. 
На трети януари Рияд обяви, че къса дипломатически отношения с Техеран и даде 48 часа на всички служители в иранското посолство да напуснат. Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви, че родината му няма да позволи на Техеран да подрива сигурността й.
Междувременно стана известно, че саудитските дипломати, които бяха евакуирани от Техеран при последната ескалация на протести срещу мисията на кралството, са кацнали в Дубай. Близки държави като Бахрейн и Судан скъсаха дипломатическите отношения с Иран, а Обединените арабски емирства ограничиха нивото и иранското дипломатическо представителство в страната. 

Светът зове 
за спокойствие

Заместник-министърът на външните работи на Иран Амир Абдолахиан заяви, че Саудитска Арабия не може да погребе голямата си грешка с екзекутирането на шиитския духовник Нимр ал Нимр чрез прекратяване на дипломатическите отношения с Техеран
Междувременно външните министри на Саудитска Арабия и Иран – Адел ал Джубейр и Джавад Зариф, в отделни разговори с австрийския си колега Себастиан Курц заявиха, че техните страни не са заинтересовани от по-нататъшно покачване на напрежението помежду им заради екзекутирането на шиитския теолог шейх Нимр ан Нимр, предаде Ройтерс
САЩ призоваха Иран и Саудитска Арабия да не предприемат действия, които могат да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия Изток и до изостряне на противоречията между сунити и шиити. Говорителка на Държавния департамент Елизабет Трюдо посочи, че американското правителство „следи съобщенията за протестни акции пред различни дипломатически мисии на Саудитска Арабия в Иран, предизвикани от екзекуцията на шиитския теолог Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия.
Германският външен министър Франк Валтер-Щайнмаер призова с остър тон двете държави да се концентрират върху борбата с ДАЕШ. Русия пък обяви, че е готова да покани на преговори външните министри на двете враждуващи страни. Дори Китай изрази безпокойство от ситуацията. 

Прогнози и опасения

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини предупреди, че екзекуцията на шиитския проповедник Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия може да предизвика опасни последици, предадоха информационните агенции. В изявление, разпространено от кабинета на Могерини, тя се обявява против прилагането на смъртно наказание, „независимо от обстоятелствата“.
„Конкретният случай с шейх Нимр ал Нимр предизвиква сериозно безпокойство по отношение на свободата на изразяване на мнение и зачитането на основните граждански и политически права, които трябва да се спазват във всички случаи, включително при борбата с тероризма.“ – подчертава върховната представителка на ЕС по външната политика. „Този случай може да доведе до засилване на напрежението между религиозните общности, което нанесе толкова вреди на региона“, допълва Могерени, като посочва, че подобна ескалация може да има опасни последици.
Бившият премиер на Ирак Нури ал Малики обяви, че екзекуцията на видния шиитски духовник ще отбележи края на саудитския режим на крал Салман, съобщи „Ройтерс“. От своя страна ирански духовник, близък до управляващите кръгове в Техеран, заклейми екзекуцията и също предрече, че репресиите ще доведат до падането на саудитската династия.
Според иракски шиитски депутат пък тази стъпка на саудитското кралско семейство цели да разпали нова война в региона, провокирайки вражда между сунити и шиити.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани