Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Властите в Турция задържаха трима руснаци заради връзка с ИДИЛ

[post-views]
Властите в Турция задържаха трима руснаци заради връзка с ИДИЛ

policiq-turciqТурската полиция е задържала трима руски граждани, заподозрени във връзки с ИДИЛ, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на турска медия. Арестите са извършени след терористичния атентат в Истанбул, при който загинаха 10 души и за който се предполага, че е дело на ИДИЛ.
Тримата руски граждани са арестувани в провинция Анталия. Властите не съобщават повече подробности, освен че са иззели документи и компютърни дискове при обиска на къщите, където са били отседнали заподозрените. При операция на полицията в Измир са задържани шест души, за които се предполага, че вербувани от джихадисткото движение ИДИЛ. Конфискувано е и голям брой оръжия. За последното денонощие са извършени близо 60 ареста на територията на Турция, но не е ясно до каква степен задържаните имат връзка с атентата в Истанбул.
За жителите на града атентатът от вторник е нападение срещу самата Турция.
По-голямата част от загиналите и ранените са германци. Знае се, че атентаторът-камикадзе е бил член на сирийски клон на ИДИЛ, но с саудитски произход. Междувременно членове на турското правителство посетиха мястото на атентата – площад „Султанахмет”, който се намира между Синята Джамия и храмовия комплекс Света София. Турция се намира в повишена тревога от месеци, след като правителството поднови военните си операции срещу кюрдски сепаратисти на юг и активното включване на Анкара в операциите срещу ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани