Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Холандското председателство на ЕС: Европа да стане много по-силен глобален играч

[post-views]

Сдружение ПанЕвропа – България, Посолството на Кралство Нидерландия в България, Фондация Конрад Аденауер и Представителството на Европейската комисия в София организираха публична дискусия  в столицата на тема:  ”Накъде отива Европа: холандско председателство на Съвета на ЕС”.
Гост-лектор на дискусията беше Екатерина Захариева, министър на правосъдието на България, която за първи път представи публично своите приоритети в областта на съдебната реформа. В дискусията участва и вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.
Приоритетите на Холандското председателство представи посланикът на Холандия у нас Н. Пр. Томас ван Оорсхот. 
Вече стана дума в предишния брой, че през шестте месеца на председателството срещите на високо равнище ще се провеждат в Националния военноморски музей на Холандия в Амстердам. Сградата на музея ще се използва от над 17 500 души, затова тя ще бъде така подготвена, че да покаже холандските постижения в иновациите, устойчивия растеж и дизайна.   Ще се рекламира и демонстрира качеството на холандската чешмяна вода и гостите ще бъдат насърчавани да я употребяват вместо минералната. Ще бъдат монтирани и огромни слънчеви панели, които ще генерират електричество. Холандците информират още, че мебелите, които ще бъдат използвани в сградата на музея през шестте месеца, след това ще бъдат раздадени на различни държавни институции и ще продължат да се употребяват. Посланик Оорсхот в София също подчерта, че Холандското председателство на ЕС няма да е повод за разточителство. Лидерите  и гостите на Холандия ще бъда запознати и с традиционните холандски занаяти и ще получат сувенири, произведени по традиционни и съвременни технологии. 
На 7 януари Холандия официално пое щафетата на председателството в Хага. Европейските комисари се срещнаха и с холандската кралска двойка – кралят Вилем-Александър и кралица Максима. Трябва да припомним и това, че Холандия е сред основателите на Европейския съюз и там бяха отпечатани банкнотите и изсечени монетите на единната европейска валута – евро.

1-1
Холандското кралско семейство
Първият приоритет на Холандското председателство засяга решаването на много острия проблем, свързан с миграцията и международната сигурност. За кратко време, както отбеляза посланик Оорсхот, стотици хиляди хора напуснаха родните си места и нахлуха в Европа. Те искат да си върнат чувството за нормалност и да осигурят по-добър живот за себе си и семействата си. Тези хора бягат от война и потисничество. Но Европа не може да ги приема до безкрайност, каза посланикът. Тя трябва да засили сигурността си и да подобри сътрудничеството между страните членки в защитата на външните си граници. Трябва да се повиши и капацитетът на европейските институции по приемане на чуждите граждани и осигуряване на образование и работа за тях. 
Едно от силните качества на ЕС е приемането на закони и гарантирането на човешките права. Добрите неща обаче се случват при  необратимо 

гарантирана
сигурност

Холандското председателство ще работи за това Европа да стане един много по-силен глобален играч. Особено внимание ще бъде отделено и на хибридните и киберзаплахи. 
Втори важен приоритет са иновациите, които заедно със знанието през този век са основната гаранция за конкурентността на ЕС. „Ще се постараем пазарът да стане далеч по-справедлив, както и да направим единен пазар за цифрови продукти“, каза Оорсхот. Холандия разчита на мощта на единния вътрешен европейски пазар и ще работи за повишаване на 

мобилността на
работната сила
 

4-4
Националният военноморски музей в старата част на Амстердам
в рамките на съюза. Тази мобилност е огромно предимство, което носи много просперитет през последните години. 
На трето място, Холандия иска силна европейска валута. Еврозоната трябва да е здрава и стабилна. Тази стабилност се гради върху простотата на процедурите и прозрачността във финансовия сектор.
Четвъртата цел на Холандия са климатът и енергията. Посланикът подчерта, че Холандското председателство ще подкрепя стабилните и „кръгови“ икономики. Под кръгови икономики той има предвид икономики, в които рециклирането е важна част от индустриалния цикъл. Става дума за рециклиране на почти всичко, което излиза от употреба – автомобили, телефони, опаковки и пр. Холандия ще работи и за създаване на нови енергоизточници. Според Томас ван Оорсхот корените на сигурността и стабилността са в разнообразието на енергийните източници. 

Съдебната
реформа 

е най-важната реформа у нас, подчерта министър Захариева и отбеляза, че тази реформа, която продължава вече 25 години, все още не е достигнала своя успешен финал. Според нея всички изследвания показват, че доверието в съдебната ни система е на безпрецедентно ниско ниво. Доверието в съдебната система е неделима част от качеството на живот в една цивилизована страна. Хората трябва да са убедени, че влизайки в съдебната зала, ще получат 

правосъдие и
справедливост 

Ще получат истинско правораздаване и добро административно обслужване. 
От друга страна проблемите в съдебната ни система са реална пречка за навлизането на реални чужди инвестиции. Едни от най-важните стъпки в подобряването на ситуацията са постигнатите промени в конституцията. Тях Захариева определи като „не малко добри стъпки“ в посока на реформата в съдебната система. Тя е убедена, че тези промени трябва да са основата, върху която ще се надградят следващите промени в закона за съдебната система. Всичко, свързано с върховенството на закона и човешките права, което трябва да постигнем у нас, съвпада и с основните приоритети на Холандското председателство и в тази посока България и Холандия биха могли да си бъдат взаимно полезни, отбелязаха българският правосъден министър и холандският посланик. 
„България е точно на обратната страна на Холандското председателство“, каза вицепремиерът Кунева, която насочи дискусията по посока на бъдещото 

Българско
председателство
на ЕС 

през 2018 г. С Холандия започва „управляващата тройка“ на съюза в следващата година и половина, а България ще завърши следващата. Тя определи това като световна справедливост, защото за нас проблемът не е да започнем нещо, а да го завършим. Този път ще имаме възможност не само да работим в края на една председателска тройка на ЕС, а да дадем завършен вид на дейността на един европейски парламент и на една европейска комисия. 
Кунева определи сегашното мобилизиране на административния капацитет за бъдещото ни председателство като 

културна
революция 

3-3
В края на 16-и век холандците създават прочутите галеони за търговски и военни цели.
Да говорим открито и да обменяме информация, много често е  предизвикателство за нас. Предизвикателство е и институциите ни да общуват открито помежду си. Според вицепремиера едно от забележителните качества на Холандското председателство е, че то работи и информира парламента си непрекъснато. 
Предизвикателства обаче има, посочи Кунева. Малко говорим за институционалната рамка на съюза, защото ни се струва скучно. Обаче не е. Имаме например енергиен съюз, но той е половин съюз. Имаме и валутен съюз, но и в него членуват по-малко от половината страни членки. И банковият съюз  е половин. Така е дори с общия вътрешен европейски пазар. Независимо от това, Европейската комисия започна преглед на законодателството с цел да се облекчи бизнесът. Холандците имат амбицията и за общ дигитален пазар. Те ще започнат и разговорите за следващата финансова рамка на ЕС, което е изключително важно и за нас. По-голямата част от публичните ни проекти се движат с европейски пари, посочи Кунева. Затова за нас е важно да бъдем наясно с бъдещето на кохезионната политика.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани