Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентатор се взриви в Истанбул

[post-views]

Turkey ExplosionНай-малко 59 души, заподозрени за връзки с ДАЕШ, са задържани в Анкара, Шанлъурфа, Мерсин, Килис и Адана, съобщи телевизия „Хабер Тюрк“, цитирана от ТАСС. От арестуваните в столицата 16 души 15 са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани.
Турската полиция проведе контратерористична операция в пет града на страната.
Активността на властите е след атентата в Истанбул от сряда сутринта. По данни на полицията, някои от тях са планирали терористични нападения в държавни учреждения.
Във връзка с атентата турските власти са задържали трима руснаци, заподозрени за връзки с ДАЕШ, съобщи „Ройтерс“. От генералното консулство на Русия в средиземноморския град Анталия са потвърдили за задържането. Полицията също така е конфискувала документи и CD-та по време на обиск на помещенията, където заподозрените са били отседнали, уточнява турската агенция „Доган“. Все още не е ясно кога са извършени арестите.
АФП пък цитира официална информация на турския кабинет, според която арестуван е само един човек. 

Атаката

Силна експлозия разтърси в сряда сутринта историческия площад „Султанахмет“ в Истанбул. Експлозията е станала до трамвайната спирка „Султанахмет“ и Теодосиевата колона, в близост се намират Синята Джамия и „Света София“. Районът веднага беше отцепен. 
Взривът е станал към 10:20 ч. местно време. Според властите в Истанбул 10 души са убити, а най-малко 15 са пострадали. Няколко души от пострадалите са в тежко състояние и властите предварително предупредиха, че броят на загиналите може да се увеличи. Очевидец, който работи в близък офис, разказва пред NTV, че е видял няколко души на земята след експлозията. „Беше трудно да се каже кой е жив и кой мъртъв“, посочва очевидецът. „Сградите се разтърсиха от силата на взрива“.
Сред жертвите са девет германски туристи и един перуанец. На следващия ден беше съобщено за смъртта в болница на още един германски турист. Трима германски туристи са с леки наранявания. Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция. Има и ранени норвежки туристи.  Германски представители обявиха, че жертвите са предимно възрастни хора, пенсионери, които са отишли на почивка в Турция. Според Берлин до момента разследването показва, че атаката не е била директно насочена към германци.
Свидетели са заявили пред Си Ен Ен Тюрк, че експлозията е била толкова силна, че е чута и в съседните квартали.
По-късно властите в Турция съобщиха, че става въпрос за атентатор-самоубиец, произхождащ от Сирия, вероятно симпатизиращ на ДАЕШ. Мъжът е 27-годишен и турските власти разполагали с негови отпечатъци, снети по-рано заради подозрения. 
27-годишен сириец е извършил атентата в Истанбул, съобщи вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш. Доказано е, че взривът е дело на терорист от Сирия, роден през 1988 г. На мястото на взрива са открити фрагменти от тялото му, обясни Куртулмуш, цитиран от Си Ен Ен Тюрк.
Турският премиер Ахмет Давутоглу допълни, че атентаторът е бил член на ДАЕШ. 

Реакции

Официално обаче засега никой не е поел отговорност за атаката. Давутоглу заяви, че е говорил с германския канцлер Ангела Меркел, за да изрази съболезнованията си и се зарекъл, че борбата на Турция срещу ДАЕШ както на собствена територия, така и като част от предвожданата от САЩ коалиция, щяла да продължи.
Германия вече обяви, че ще започне собствено разследване на терористичния акт, в който загинаха предимно германски граждани.
Съединените щати осъдиха самоубийствения атентат в Истанбул и заявиха своята ангажираност да работят с Турция в борбата срещу „Ислямска държава“.  Същевременно бившият и.д. директор на ЦРУ Майкъл Морел коментира, че броят на групировките, свързани с ДАЕШ, расте по-бързо, отколкото броят на привържениците на „Ал Каида“ преди време. 
„Осъждам терористичния инцидент в Истанбул, оценен като атака на атентатор самоубиец от сирийски произход. За съжаление имаме 10 убити, включително чужденци и турски граждани“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той поясни, че макар да има туристи сред загиналите, Турция е основната цел на терористите.
Този инцидент показва отново, че трябва да стоим единни пред лицето на терора. Твърдата позиция на Турция няма да се промени. Ние не правим разлика между имената и абревиатурите на терористичните групи. Основната цел на всички активни терористични групи в този регион е Турция. Защото Турция се бори срещу всички тях със същата решимост, каза той.
С типичния си дързък тон Ердоган атакува чуждестранни академици и писатели, включително Ноам Чомски за критики към турското правителство. „Заемете страна. Или сте на страната на турското правителство, или на страната на терористите“, призова президентът на Турция.
Няколко часа след кървавия терористичен атентат в Истанбул в социалните мрежи се появиха въпроси, свързани със знаците на съпричастност към турската страна.
Къде са турските знамена по профилите ви, питат в Twitter, припомняйки морето от френски знамена, заляло социалните мрежи при терора в Париж в началото и края на миналата година.
Няколко дни след трагедията от 13 ноември в Париж, когато светът по най-естествен и спонтанен начин изрази съпричастност към французите, се появиха въпроси, защо това не се прави и при не по-малко жестоките терористични атаки в Ирак, Афганистан, Пакистан, Сирия, Либия и т.н. Във връзка с атаката в Истанбул отново в Twitter задават въпроса ще бъде ли издигнат лозунгът – „Ние сме Истанбул“. 

Мястото на терора

rtr_istanbul_blast_03_jc_160112_12x5_1600Султанахмет е най-популярният сред туристите район в старата част на Истанбул, разположен в европейската част на града. Районът се нарича така заради едноименната джамия Султанахмет, известна сред туристите като Синята Джамия. Историческата част на района е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава“) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 г.
През октомври двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ. От тогава насам страната е в повишена готовност. 
Освен ДАЕШ атентати на турска територия извършва и обявената извън закона Кюрдска работническа партия. Тя атакува истанбулското летище на 23 декември.
Забранената лява партия „Революционен народен освободителен фронт“ също организира нападения в Турция.
Пътуващите в Република Турция български граждани да проявяват повишено внимание, особено при престой в големи турски градове и известни туристически дестинации. Това съветват от Министерство на външните работи (МВнР) във връзка с напрежението вследствие на бомбената експлозия в района на площад „Султанахмет“ в туристическата част на Истанбул.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани