Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Могерини: ЕС ще изпълни задълженията си към Турция

[post-views]

federika_mogeriniТурция ще получи обещаната финансова помощ от Европейския съюз за подобряване на условията в бежанските лагери. Това заяви върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, при посещението си в Анкара.
Според договореното в края на миналата година споразумение ЕС трябва да отпусне три милиарда евро помощ на Турция. В замяна Анкара се ангажира да затегне контрола по границата си, с което да ограничи до минимум потока от бежанци и имигранти за Европа. Италия обаче засега блокира решението, докато не получи гаранции, че парите ще се използват по предназначение.
Могерини заяви, че парите няма да отидат в ръцете на турското правителство, а ще бъдат преразпределени за проекти за бежанците. Тя допълни, че обещаната сума ще бъде предоставена в приемливи срокове, след негодуванието  на Анкара, че Брюксел бави плащанията. Първият дипломат на ЕС беше придружена от комисаря по разширяването Йоханес Хан. Двамата са категорични, че Брюксел следи внимателно усилията на турското правителство за ограничаване на потока от мигранти. Част от обещанията на Анкара включват издаването на работни визи за сирийски бежанци, като стимул да започнат нов живот по-близо до родината си.
Турция е дом на над 2 милиона сирийски бежанци, но в същото време е основен хъб за десетки хиляди, търсещи по добър живот в Европа.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани