Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийският конфликт: Преговорите трябва да започнат днес

[post-views]

Pregovori Siriq konfliktМирните преговори за Сирия започват днес след едно отлагане и много неясноти. Новината беше съобщена във вторник, когато специалният представител на ООН по този въпрос Стефан де Мистура покани в Женева представители на правителството и на опозицията. В съобщението на световната организация, цитирано от Ройтерс, не бяха разкрити обаче подробности кои конкретно групи са поканени, както и колко групи могат да участват. „Специалният посланик на ООН за Сирия господин Стефан де Мистура изпрати поканите на сирийските участници днес, 26 януари 2016 година, в съответствие с параметрите, заложени в резолюция 2254 (2015) на Съвета за сигурност на ООН“, се пояснява в съобщението. Очаква се преговорите да продължат през следващите шест месеца. 

Кой ще участва?

Първоначално преговорите трябваше да се състоят в понеделник, но бяха отложени заради несъгласия между участниците. От формирания на среща в Саудитска Арабия Върховен комитет за преговори, който представлява огромна част от опозиционните групи в Сирия, заявиха, че няма да участват, ако преди това не бъдат прекратени бомбардировките. Правителството на Башар Асад вече обяви, че ще изпрати свои представители. 
Категорично са изключени евентуални участници от страна на ДАЕШ, на Ал Кайда и на Фронта Ал Нусра, но дискусиите за това кои ще са другите бунтовнически групи, продължават, съобщи Де Мистура. 
Според представителя на ООН първата фаза на преговорите ще продължи две или три седмици. Той предупреди, че е вероятно разговорите да бъдат „бурни“ с много „позиране, емоционални излизания и влизания“ в залата. 
Целта на преговорите е намиране на политическо решение на войната в Сирия. Приоритет е постигането на широко примирие, да се блокира групировката ДАЕШ и да се увеличи помощта за бедстващите граждани. В дневния ред са и проблемите на управлението на страната, на промяната на конституцията, както и провеждането на бъдещите избори. 
Френският външен министър Лоран Фабюс е обсъдил по телефона с руския си колега Сергей Лавров и с държавния секретар на САЩ Джон Кери подготовката за конференцията в Женева, съобщи РИА Новости. „Лоран Фабиюс проведе по телефона консултации със Сергей Лавров и с Джон Кери, както и с представители на ООН и на сирийската опозиция“, съобщи прессекретарят на френското правителство Стефан ле Фол. Фабиюс е подчертал, че Франция поддържа приетите на срещата в Рияд решения на сирийската опозиция. 
По-рано Фабиюс съобщи, че партията на сирийските кюрди Демократичен съюз няма да присъства на преговорите в Женева.

Кюрдите са изключени

Бъдещето на преговорите допълнително се усложнява от факта, че Русия иска в тях да вземат участие и кюрдските милиции, известни с акронима PYD (партия „Демократически съюз“. Турция е категорично против това. От Анкара заявиха, че ако има подобно участие, те ще бойкотират преговорите. Според управляващите в Турция кюрдската партия „Демократически съюз“ е „терористична организация“, която не може да представя сирийския народ. 
Москва реагира остро. Заместник външният министър Михаил Богданов заяви за „Ведомости“, че изявленията на Анкара за бойкот нямат основания, тъй като нито Турция, нито Москва, Вашингтон и Рияд участват в преговорите. „Това са междусирийски преговори и те сами трябва да решат кой ще участва в тях“, отбеляза Богданов. От редакцията все пак припомнят, че Турция влиза в международната група за подкрепа на Сирия. 
Същевременно Салех Муслим, председателят на PYD, съобщи във вторник, че не е получил покана за организираните от ООН преговори за умиротворяване на Сирия в Женева и не му е известно който и да е представител на кюрдите да е получавал такава.
„Разбира се, ние искрено бихме желали да се присъединим, и сме на мнение, че ако не се присъединим, тази „Женева 3“ ще се провали, както се случи с „Женева 2“, където те изключиха някои страни“, отбелязал е Муслим в телефонен разговор с Ройтерс. „Разбира се, ние представяме голяма група от хора, така че като ни изключват, те не постъпват добре за политическото разрешение на конфликта“, допълнил е кюрдският лидер. Същото сподели пред АФП и руският външен министър Сергей Лавров. „Без този участник преговорите не могат да постигнат резултатите, които искаме – окончателно политическо решение в Сирия“, заяви Лавров, добавяйки обаче, че решението кои опозиционни групи ще бъдат поканени на преговорите, зависи от пратеника на ООН Стефан де Мистура.
В сряда друг лидер на кюрдската партия – Халед Иса, заяви, че липсата на покана е под натиск от страна на Турция. „Изглежда, че те не искат конференцията в Женева да се увенчае с успех. Не искат демократично решение по сирийската криза. Те знаят, че имаме демократичен проект, територия, която е три пъти по-голяма от тази на Ливан и представляваме една от най-големите сили, доказали се в борбата срещу тероризма“, каза Халед Иса, цитиран от РИА Новости. Според него светският проект на сирийските кюрди плаши Турция, както и Саудитска Арабия, и Катар. „Ние се стремим към разрешаване на кризата, участваме в преговорите, но ситуацията е такава, че топката се намира в регионалните и международните сили. Ако те бяха сериозни в намерението си да разрешат кризата, то ние нямаше да бъдем изключени“, отбеляза Иса.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани