Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Виктор Орбан – скандален и успешен

[post-views]

Няма съмнение, че един от най-обсъжданите политици в Европейския съюз е унгарският премиер Виктор Орбан. Той е решителен, краен и неотстъпчив в действията си и това дава повод в някои среди да бъде наричан „главният смутител на спокойствието“, „заплахата за либералните ценности“, но за всички е може би  най-яркият политик в Европа. Така или иначе той е и успешен политик, и това го доказва неговата стремителна кариера. 

Hungarian Prime Minister Viktor Orban giВиктор Орбан е роден на 31 май през 1963 г. в град Секешфехервар. Расте в семейство на калвинисти. Служи в армията, след което завършва право в будапещенския университет. Още на млади години се изявява като привърженик на консервативните ценности. Самият той е въплъщение на солидния консерватор. Има съпруга, пет деца и здраво сплотено семейство. 
Водачът на унгарското правителство е 

страстен
футболист

 Много години се състезава в отбора на родното си място „Фелчут“. Бил е и негов играещ треньор. По време на първия си премиерски мандат от 1998 до 2002 г. Орбан ходи два пъти в седмицата на тренировки. Този мандат той печели, когато е само на 35 години и става известен като най-младия министър-председател в Европа. 
Още през 1988 г. Орбан е сред основателите на партията „Съюз на младите демократи“, известна като ФИДЕС. В началото на 90-те години е на стаж в Оксфорд със стипендия от Джордж Сорос. 
За първи път името на Орбан прогърмява над цяла Унгария, когато на 16 юни 1989 г. на един митинг той призовава съветските войски да напуснат страната му. И това се случва през 1991 г. След една година комунистите излизат от властта и 27-годишният политик 

влиза в
парламента 

Започва да се оформя като политик с десни убеждения и се обявява за присъединяването на Унгария към НАТО и ЕС, за намаляване на данъците и съкращаване на социалните разходи. Успоредно с това Орбан е убеден защитник на правата на унгарските малцинства в Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна. Някои коментатори дори са склонни да го подозират в териториални претенции към тези страни.
В края на 90-те години Виктор Орбан е вече признат от всички лидер на десните сили в Унгария и на изборите през 1998 г. той формира правителство на дясната коалиция. В резултат на провежданата от него вътрешна политика успява 

да намали
инфлацията и
безработицата 

а във външната политика – да направи Унгария пълноправен член на НАТО и да започне преговорите за присъединяването й към ЕС. Още тогава обаче редица негови изказвания предизвикват скандали в Европа. Независимо от това успешният му път в политиката продължава и през 2002 г. е избран за заместник-председател на Европейската народна партия. 
Макар след 2002 г. Орбан да е в опозиция, той не забравя едно от главните си пристрастия в политиката – 

правата на
унгарците 

живеещи зад граница. Обича да подчертава, че „Става дума за обединението на нацията“. През 2009 г. при една визита в Закарпатието той дава да се разбере, че ще внесе нов законопроект за издаването на паспортите. За словашките унгарци говори като за „държавообразуваща част на Унгария“, което предизвиква двустранен спор. С настъпването на кризата патриотичните призиви и действия на Орбан предизвикват още повече симпатиите на унгарците. 
На изборите за Европейски парламент през 2009 г. той печели 56 процента от гласовете, а през 2010 г. – на парламентарните избори в Унгария получава от избирателите 

53 процента
одобрение 

И двата резултата са безпрецедентни за Европа. Така започва вторият му мандат като министър-председател, който на практика заличи левия спектър в унгарската вътрешна политика и „изправи на нокти“ целия Европейски съюз. Приета е нова конституция. Християнството е обявено за основа на държавността.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани