Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Любимите камуфлажни артикули

[post-views]
Любимите камуфлажни артикули

 

Three U.S. Army Rangers participate in a training exercise.  The Ranger in the foreground is armed with an M-16A1 carbine.
Американски рейнджър на полево упражнение
И така, дойде време и нашата поредица за военните шапки да се килне на тила „на уволнение”, защото както всяко нещо и тя наближава своя край. Едва ли има по-символичен армейски атрибут от шапката. Нейната символика изпреварва дори оръжието. Хвърлената високо шапка, придружена с вик „Ура!” е била олицетворение на не една славна победа на българската армия, както и на не едно славно уволнение в годините на наборната войска. „Шапки долу!”, пък е команда, с която почетните роти изразяват преклонението си пред падналите герои.
И така, днес ще ви разкажем за патрулната шапка и бонето, два артикула в униформата, които влязоха в нашата армия по западен образец само преди едно-две десетилетия.
SHAPKI-1
Хитлеристкия вариант на патрулната шапка
Патрулната шапка (Patrol cap), позната още и като полева шапка („Field ca”), е снабдена с козирка и мека връхна част, което я прави много подобна на бейзболната шапка. Тя е включена в униформите на много армии по света, когато употребата на бойна каска не е наложителна. Освен че тя се радва на широка употреба по време на дежурства и учения в нашата армия, няма как да не отчетем, че с изключителната си практичност и функционалност тази шапка се е превърнала и в нещо като любима униформа наред с камуфлажната шуба и комбат-панталоните със странични джобове и на цивилните охранители на най-различни обекти, на полските пазачи и пъдари, а
на село отдавна 
е заменила каскета 
и калпака

върху главите на нашенските каруцари.
SHAPKI-3-SHWARCKOPF
Ген. Норман Шварцкопф, командващ операция “Пустинна буря“

Тази шапка влиза в униформите на американските войници през 1951 г. и за пръв път в САЩ се употребява по време на Корейската война от щатските рейнджъри. Неин предшественик е полевата шапка от 1943 г. Тези шапки били произведени от памук, а подгъвът отзад, който можел да се сваля при нужда в студено време, за да предпази ушите и врата, бил изтъкан от фланелена вълна. Та била толкова удобна, че я носели като подшлемник на каските си. Тази шапка обаче по ирония на съдбата станала популярна не върху главите на американските войници и генерали, а благодарение на Фидел Кастро.
Тя става отново популярна през 1962 г. по време на Виетнамската война наред с бонето.
През 1981 г. според инструкциите на командването на ВС на САЩ патрулната шапка отново е реабилитирана и победоносно се завръща върху остриганите на канадска ливада глави на американските военослужещи. Днешната й модификация влиза в униформите през 2004-а. съставът на материята й е 50% на 50% памук и найлон. Тя се носи в различни варианти – за по-топло и по-студено време със защитен наушник, подгънат отзад.
Генерал Норман Шварцкоф, известен още като Stormin' Norman („Щурмуващият Норман“) и Тhe Bear („Мечката“), също възобнови героичния статут на патрулната шапка. Шварцкопф бе командващ на  Коалиционните сили по време на Войната в Персийския залив през 1991 г.
Бонето, което американците наричат boonie hat, познато още и като giggle hat („смешната шапка”), е униформена камуфлажна шапка с широка периферия, обикновено използвана от въоръжените сили по света и различни паравоенни формирования, но
SHAPKI-5-VIETNAM-1
Двама австралийски войници с giggle hats в Южен Виетнам
също така любима и на ловци, и на риболовциSHAPKI-2
не само по нашите географски ширини. Нейният дизайн е подобен на цивилната „шапка-идиотка”, както я наричаме у нас, въпреки че на английски тя носи не по-малко идиотското име bucket hat, което ще рече нещо като шапка с формата на кофа. Понякога се произвежда с фабрични каишки, които й осигуряват допълнителна стабилност върху главата на военослужещия. Връхната й част може да е снабдена с отвори и процепи за по-добра вентилация.
Предшественик на бонето са австралийските унформени шапки с широка периферия, които до голяма степен напомнят каубойските шапки. Те били носени от австралийците по време на двете световни войни. Късният вариант на тази шапка е именно бонето, чиято скъсена, мека и клюмнала периферия се оказала твърде подходяща за промъкването из храсталаците на Южен Виетнам. Периферията на тази шапка е незаменима и при проливен дъжд, комфорт, който не може да осигури нито една друга такава.
Бонето е представено на вниманието на командването на въоръжените сили на САЩ по време на Виетнамската война, когато щатските зелени барети започнали да ги носят на бойното поле, взаимствайки ги от австралийската и републиканската виетнамска армия. Първоначално войниците дори си ги шиели сами, като използвали други камуфлажни артикули на униформата, вече бракувани.
През 1967 американската армия започва да използва бонетата като Hat, Jungle, with Insect Net („шапка за джунглата с мрежа против насекоми”), произведена от памук с маслинени цветове, чиято форма на петната 
SHAPKI-4-KASTRO
Фидел Кастро в униформа

наподобявала следи 
от тигрови нокти

Тя трябвало да допълни и замени патрулната шапка, така широко използвана през Втората световна война. 
Бонето слабо се е изменило през десетилетията от Виетнамската война. И бе използвано широко през Иракската и Афганистанската война като алтернатива на патрулната шапка. Днес американските бонета предлагат многообразие от защитни комбинации на камуфлажни цветове – в землиста палитра, трицветни пустинни тонове, както и тревисто-дървесна гама. Бонето може да бъде обозначено с различни знаци, които да указват ранга на военослужещия, който го носи. То се произвежда от различни материали – памук или найлонови нишки според спецификата на задачите, които трябва да изпълнява.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани