Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова дипломатическа инициатива за мир в Сирия

[post-views]

siriq_sreshta_vienaДипломати от САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия се събират в германския град Мюнхен. Дипломатическата инициатива е нов опит да се намери консенсус за намирането на политическо решение за сирийската криза.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че основната му цел е да бъде договорено временно примирие, прекратяване на руската военна намеса и създаване на коридори за предоставянето на хуманитарна помощ.
Само преди дни Москва предложи примирието в Сирия да започне на 1 март. Русия обаче реагира остро на обвиненията на САЩ, че провежда безразборни въздушни удари, при които загиват много цивилни.
В същото време именно продължаващата офанзива на сирийската армия в провинция Алепо, която е подпомагана от руската военна авиация, е причината сирийската опозиция да се изтегли от мирните преговори.
Продължаващата втора седмица операция доведе до нова бежанска вълна и хуманитарна криза.
Според сирийската обсерватория за човешките права над 500 души са загинали от началото на военните действия, а десетки хиляди други нямат достъп до храна и неща от първа необходимост. Припомняме, че в края на миналата седмица близо 50 хиляди сирийци, бягащи от силите на Асад в  Алепо, потърсиха убежище в Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани