Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Археология 2015-Равносметката от сезона в изложба

[post-views]
Археология 2015-Равносметката  от сезона в изложба


ARHEOLOGIA-1.
Към годишната изложба на археолозите имаше засилен интерес
Зимата върви към своя край и по няколкодесетилетна традиция археолозите се готвят да представят откритията от разкопките, направени през изминалия сезон. За щастие вече девета поредна година резултатите от проучванията могат да се видят и от обикновените граждани в деветата национална археологическа изложба „Българска археология 2015“. 
На пресконференцията ръководителят на НАИМ при БАН – доц. д-р Людмил Вагалински уточни, че през сезон 2015 в страната са проучени 401 обекта, число голямо и обнадеждаващо за развитието на тази толкова важна за икономиката ни наука, макар в него да влизат и теренните обходи по регистриране на обекти, а не само разкопки. Той не пропусна да благодари на подкрепата на 15 археологически и исторически музея в страната, без чиято подкрепа и предметите, постъпили във фондовете им през годината, изложбата не би била възможна. „Подготвихме тази изложба, за да отбележим по подобаващ начин 14 февруари – деня на археолога, и да отдадем почит на труда на цялото археологическо съсловие. Представяме забележителни находки. Надявам се и вие да ги оцените“, каза още директорът на НАИМ. 
В тазгодишната експозиция са изложени предмети от 24 археологически обекта, а с постери са представени общо 50 от най-интересните за науката и обществото проучвания. Сред тях са продължителните проучвания в пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическите селищни могили Провадия-Солницата и Козарева, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско. Тази година има нови резултати от Аполония (античният Созопол), римските Деултум и Августа Траяна, както и от Перперикон. 
Някои от много интересните находки идват от обекти, проучвани поради големи инфраструктурни проекти. Такива са неолитните селища при Мурсалево и Извор, къснобронзовото селище и късноантичният некропол при северната скоростна тангента на София, античната вила до с. Драговищица, Костинбродско, късносредновековният некропол на Западната дъга на софийския околовръстен път, както и проучванията на антична Сердика под площад „Света Неделя“. 
ARHEOLOGIA-3..
Колективната находка от антична Сердика

Някои от впечатляващите находки от изминалия археологически сезон са два почти идентични свастиковидни каменни амулети от раннонеолитните селища Мурсалево и Слатина, керамичната „дрънкалка“ с врязани знаци от халколитното селище Аврен, погребалният венец с позлатени листа от проучвания некропол в Аполония Понтика, колективната находка от близо 3000 сребърни римски монети от Сердика, фрагмент от римска военна диплома от вилата при Драговищица, както и богата колекция от накити от късносредновековния некропол на Западната дъга на Софийския околовръстен път. 
Експонатите бяха видени първо от журналистите. Сред недостатъците на експозицията може да се посочи липсата на пояснителни табели, които да показват връзката между изложените находки и информационните постери на обектите. Вестник „Българска армия“ получи вътрешна информация, според която миналата година е имало оплакване от самите медийни фотографи и оператори, които твърдели, че надписите им пречат да снимат. Когато изложбата бъде отворена за граждани, този недостатък вече отдавна ще е отстранен. 
Изложбата ще бъде открита за посещение на 11 февруари февруари (четвъртък) в 18.00 ч. в зала „Временни изложби“ на музея на ул. „Съборна“ 2.ARHEOLOGIA-2.

Най-ново

Единична публикация

Избрани