Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Берлинале 2016“ започна с филм на братя Коен

[post-views]
„Берлинале 2016“ започна с филм на братя Коен

Божидар Манов

BERLINALE-Hail, Caesar!
С ,,Хайл, Цеза''на американските братя Коен се откри снощи 66-то издание на Берлинале
Новият премиерен филм „Хайл, Цезар“ на американските режисьори братя Джоел и Итън Коен откри 66-то издание на големия световен кинофестивал в немската столица. По червения килим пред луксозната зала „Берлинале палас“ директорът на феста г-н Дитер Кослик посрещна екипа на филма, воден от двамата режисьори. А редом с тях бяха звездите от екрана Скарлет Йохансон, Чанинг Тейтъм, Тилда Суинтън и Ралф Файнс.  Десетдневният филмов маратон ще предложи повече от 300 игрални и документални филма в различните фестивални категории и над 1000 заглавия в паралелния огромен Европейски филмов пазар. 
Сред филмите от официалния конкурс няколко заглавия пораждат предварително повишен интерес. Босненският режисьор Данис Танович („Оскар“ за „Ничия земя“) сега ще участва със „Смърт в Сараево“, а опитният френски майстор Андре Тешине с новата си лента „Когато си на 17 години“.  Сред 18-те филма, които ще се борят за примамливата „Златна мечка“ са още „Борис без Беатрис“ на реж. Денис Коте от Канада, френско-британо-немската копродукция „Самотен в Берлин“ на реж. Венсан Перес с участието на Брендан Глийсън и Ема Томпсън (сюжет от 1940 г. по време на нацизма), както и още един много очакван британски филм „Гений“ (копродукция със САЩ). В него дебют като режисьор прави утвърденият британски актьор Майкъл Гръндейдж. В този биографичен ретросюжет за легендарен литературен редактор участват първокласни звезди  като Никол Кидман, Джъд Лоу и Колин Фърт, които ще дефилират на червения килим в Берлин.
Разбира се, ще има и няколко американски филма, сред които Мidnight Special на реж. Джеф Никълс – камерна психологическа драма за отношенията между баща и син. Друг американски филм – Chi-Raq на реж. Спайк Лий е съвременна версия по „Лизистрата“ на Аристофан, но със сюжет за гангстерско насилие в Чикаго. Любопитна  семейна драма за съперничество, вражда и помирение в традиционно провинциално семейство през 60-те години на миналия век предлага новозеландският филм „Старейшина“ на реж. Лий Тамахори. Световна премиера ще направи копродукцията между Германия, Франция и Мексико „Аз съм Неро“  (реж. Рафи Питц). Той разказва за депортиран мексиканец, който се връща нелегално в САЩ и иска да намери свое място в живота. А полският любовен филм на Томаш Василевски е под знаковото заглавие „Съединени щати на любовта“. От Португалия идва режисьорът Иво Ферейра с третия си игрален филм „Писма от войната“, а от Тунис – дебютантът Мохамед Бен Атия с първия си пълнометражен опус „Хеди“.  
Тази година азиатското кино е добре представено в главния конкурс с три  филма. От Китай идва „Срещу течението“ на реж. Ян Чао, а от Филипините „Приспивна песен за скръбната мистерия“ на реж. Лав Диаз (копродукция със Сингапур). Иранското кино, което миналата година спечели главната награда „Златна мечка“ с нестандартния филм „Такси“ на майстора Джафар Панахи, сега ще се представи с „Драконът идва“ на актьора и режисьор Мани Хаджиджи. 
BERLINALEI-Genius
,,Гений'' с участието на звезди като Никол Кидман, Джъд Лоу и Колин Фърт

Любопитна изненада в конкурсната селекция на „Берлинале 2016“ са два документални филма, които ще се състезават наравно с останалите 16 игрални заглавия. Селекционерите са предприели този нестандартен подход, за да разнообразят и актуализират програмата. Защото италианският филм „Пожар в морето“ на реж. Джанфранко Роси разказва за всекидневната бежанска драма на средиземноморския остров 
Лампедуза, край чийто брегове се издавиха хиляди мигранти от Северна Африка. А „Zero Days“ на американеца Алекс Гибни също е много актуален с темата си за (не)сигурността в интернет, хакерските атаки и киберпрестъпленията. Очевидно продуцентите на тези документални филми са поели риска да се състезават с респектиращи игрални творби заради високия професионален престиж на Берлинския фестивален екран, който винаги отворя широк път за бъдещо разпространение на селектираните заглавия. 
Извън конкурса са два френско-белгийски филма: „Новини от Марс“ на реж. Доминик Мол и „Св. Любов“ на Беноа Делепан с участието на Жерар Депардйо, който също ще зарадва феновете около фестивалния дворец „Берлинале палас“. 
А на 20 февруари вечерта журито с председател знаменитата американска актриса Мерил Стрийп ще обяви носителите на отличията: мечтаната от всички Голяма награда „Златна мечка“ и другите седем „Сребърни мечки“ за постижения в отделните професионални категории.

Най-ново

Единична публикация

Избрани