Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експериментаторът Бела Тар с наградата на София

[post-views]
Експериментаторът Бела Тар с наградата на София

Предстои „София Филм Фест“KINO-Bela_Tarr2

Унгарският режисьор, майстор на експерименталното кино Бела Тар ще получи наградата на София на вечеря, посветена на 90-годишнината на ФИПРЕССИ. Юбилейното XX издание на „София филм фест“ започва от 10 март и ще продължи до 10 дни с разширена програма през целия месец. Връчването на приза ще стане на 12 март в Дома на киното. Присъжда се за принос във филмовото изкуство от организацията на филмовите критици ФИПРЕССИ. Сред другите специални гости на феста ще бъдат не по-малко известните режисьори Тери Гилиъм и Тед Кочев.
Панорама ще покаже направеното от Тар в киното, представена при прожекциите на 35-мм филмова лента със съдействието на унгарския филмов институт. Ретроспекцията започва от дебютните му социално ангажирани филми в началото на 80-те с непрофесионални актьори и вторачени в нещата от живота в комунистическия бит, до алегоричните му творби като 7-часовия „Сатанинско танго“. Заснет е по романа на известния унгарски писател Ласло Краснахоркай, той е едно от заглавията, създадени съвместно. Сред тях са още „Проклятие“ (1988), „Веркмайстерови хармонии“(2000) и „Торинският кон“ (2011).KINO-Satantango (3)
Тар разгъва мрачни истории, заснети в бавни, дълги кадри – понякога само няколко, както в телевизионна адаптация на Макбет (1982 г.). Още първият филм на Тар „Семейно гнездо“(1979) му носи награда на фестивала в Манхайм, а „Алманах на падението“ получава специалния приз в Локарно. „Човекът от Лондон“ (2007) се състезава за „Златна палма“, а последното му заглавие – „Торинският кон“ от 2011 г., е с голямата награда на журито и с отличие на ФИПРЕССИ от Берлинале. Лентата разказва за реална случка – през 1889 г. Фридрих Ницше е свидетел как пребиват един кон до смърт. Опитва се да спаси животното, но припада. След месец немският философ е диагностициран с тежка умствена болест и престава да говори през последните 11 години от живота си. А Тар проследява какво се е случило с коня – вероятната причина за психическото разстройство на Ницше. 
„Торинският кон“ е сбогуване на режисьора с киното, той се отдава на преподавателска дейност в Сараево в създаденото от него киноучилище. Гостуването му в София се осъществява с помощта на директора на школата Марин Марчевски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани