Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Константин Попов: Градим храма, наречен Българска армия

[post-views]
Генерал-лейтенант Константин Попов: Градим храма, наречен Българска армия

IMG_2602Ще градим заедно, с общи усилия, с добри намерения и ентусиазъм храма, наречен Българска армия. Това каза при встъпването си в длъжност новият началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Защото така се гради добрият храм, такъв храм е БА и аз смятам, че изискванията и на хората, и на държавата, са такива към нас, 

дай Боже, да успеем  изтъкна той.

Церемонията по сдаване и приемане на длъжността началник на отбраната се състоя в зала „Тържествена“ в МО. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, ръководството на МО и висшето командване на Българската армия.

Прочетени бяха указите на президента, с които вицеадмирал Румен Николов се освобождава от длъжността „началник на отбраната“ и от военна служба, а генерал-лейтенант Константин Попов се освобождава от длъжност „заместник-началник на отбраната“ и се назначава на длъжност „началник на отбраната“. Двамата висши офицери 

подписаха акта

за сдаване и приемане на длъжността.

Със заповед на министъра на отбраната, за постигнати високи резултати в служебната дейност, доказан професионализъм и лични качества вицеадмирал Николов беше награден с почетен знак на МО „Св. Георги“ първа степен.

Днес се разделяме с вицеадмирал Румен Николов, но само в качеството му на началник на отбраната, убеден съм, че нашите срещи и контакти ще продължат и в бъдеще, каза Ненчев, след като връчи отличието на досегашния началник на отбраната. Днешната церемония е една от най-важните за МО и БА, изтъкна министърът на отбраната. И се обърна към вицеадмирал Николов: „Позволете да изразя признателността на ръководството на МО към вашата работа като началник на отбраната на БА. По време на вашия мандат се ускори военната реформа, бяха разработени и приети основополагащи документи за военното строителство на армията и за военната стратегия“.

БА е опора на обществото

военнослужещите днес са лицето й, съхранявайки през годините традиционните воински ценности и добродетели – патриотизъм, смелост, отговорност, всеотдайност и храброст, заяви министър Ненчев. Българският народ винаги е разчитал на своята армия, особено днес, когато светът става все по-нестабилен, несигурен и противоречив, допълни той и приветства генерал-лейтенант Константин Попов с встъпването му в длъжност на началник на отбраната. Аз съм убеден в неговия висок професионализъм, с който ще отговори на очакванията на ръководството на МО и командния състав на БА, допълни министърът.
„През годините на своето професионално израстване генерал-лейтенант Попов е доказал качествата си като командир по цялата военна йерархия, не само в България, но и в структурите на Алианса и може би заслужено той трябва да оглави военното ръководство на армията, каза Ненчев. Той представи основните моменти от биографията на новия началник на отбраната.
Генерал-лейтенант Константин Попов е роден на 28 август 1961 г. в София. В своята 

военна кариера

е преминал от най-ниската пилотска длъжност до най-високата – от младши пилот в изтребителна ескадрила до командир на ВВС и заместник-началник на отбраната. IMG_2616

Пилотирал е Л-29, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. За отлична служба и високи професионални резултати през своята военна кариера генерал-лейтенант Попов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на МО. През 2002 г. като командир на авиобаза „Граф Игнатиево“ е отличен с награден знак „За вярна служба“, а през 2011 г. като командир на ВВС – с награден знак „За принос към МО“.
Той е един от първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО. В периода 2005-2006 г. е началник-щаб на Центъра на НАТО за съвместна подготовка към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша. За този период е 

отличен със златен медал

на полските въоръжени сили. В периода 2006-2008 г. е заместник началник-щаб на военновъздушния компонент „Юг“ на НАТО в Измир, Турция.
„От името на ръководството на МО и лично от свое име искам да изразя нашата благодарност и признателност към вицеадмирал Румен Николов за неговата всеотдайност и високия му професионализъм, проявени за гарантиране на сигурността и отбраната на страната. На новия началник на отбраната – генерал-лейтенант Константин Попов, пожелавам славно и мъдро командване, много успешна работа и висини в развитието на БА“, заяви министър Ненчев.

„Благодаря за това, че съм отличен с най-висшата награда на МО, което считам за признателност за почти 40-годишната ми служба на БА, на Въоръжените сили и на Република България, като съм се стремил винаги 

с чест и достойнство

да изпълнявам ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната. 

Във времето на своята служба съм отдал всичко – знание, умение, ентусиазъм, от командир на бойна част на кораб за борба с подводници, до позицията началник на отбраната. За мен е огромно удоволствие, че съм първият военноморски офицер, достигнал до това ниво. Направих необходимото да се видят проблемите, които съществуваха в БА и ВС, да се даде път за развитие и усъвършенстване на документи, даващи право на България да бъде достоен партньор и съюзник. Вярвам, че направеното не е малко. Вярвам, че и разработените в Програмата 2020 и Плана за равитие на БА и ВС постановки ще допринесат БА да бъде наистина достоен член на Алианса, достоен защитник на България“, каза вицеадмирал Николов. Той пожела на генерал-лейтенант Попов да има огромно търпение и ентусиазъм, защото пътят му на новия пост няма да е лек.  
Новият началник на отбраната благодари на предшественика си. По думите на генерал-лейтенант Попов вицеадмирал Николов е „честен, достоен офицер, служил 40 години под знамената на БА, 

човек с воля, с характер

човек, заслужаващ уважение, почит и признателност за всичко това, което е направил“. Благодаря му, пожелавам му успехи в бъдещите му начинания и искам да го убедя, че и в бъдеще ще продължаваме да разчитаме на неговата експертиза, каза генерал-лейтенант Попов.

Основното, върху което ще се съсредоточим в градежа на храма на БА, ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, изтъкна началникът на отбраната. Става дума за издигане на престижа на българския войник, сержант и офицер, неговата подготовка, образование и не на последно място – възпитание, така, както са ни учили нашите деди и нашите предшественици, допълни той.
„Този градеж ще продължи и с 

модернизация като начин на мислене

но и като придобиване на нови способности на основата на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация. Не на последно място акцент в нашата бъдеща дейност ще бъде интеграцията – вътре в рамките и структурите на БА, на МО, между институциите, и, разбира се, в структурите на Алианса, за да може България да има достойно място и силна позиция при изграждането на общата политика“, каза генерал-лейтенант Попов.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани