Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Ненчев: Творбата хвали майстора си!

[post-views]

IMG_3648124-ата си годишнина отпразнува вестник „Българска армия” на 17 февруари в тържествената зала на Информационния център на Министерство на отбраната.
Директорът на Информационния център Владислав Прелезов откри официалната част, но по изключително нестандартен начин – с виц.
И така, говорят си две съседки. „У вас да няма болен?”, пита едната. „Няма, защо така реши?”, отговаря другата. „Ами защото всеки ден по обед един доктор идва у вас. Ами миналата година като идваше у вас един военен, война ли имаше?”
IMG_3577„Виждате, че във всеки един дом има или военен, или лекар, което означава, че след Освобождението на България до наши дни, всички, които са искали да станат герои, са давали живота си затова. Днес живеем в по-добър свят”, каза още в привествените си думи Прелезов, които анекдотично илюстрира преди това. Той отчете факта, че главният редактор на най-старото печатно издание у нас, наред с „Държавен вестник”, е открил изключително ценни книги с антикварна стойност за българската военна история по време на войните от края на ХIХ и началото на ХХ век, с чиято помощ колегите вече ще могат да пишат хроники от оригинални първоизточници. „Тези книги ще останат в редакцията на в. „Българска армия”, за да знаем, че историята има лице”, допълни още Прелезов.
Главният редактор на вестника Тодор Токин благодари на всички, дошли да уважат празника на вестника. „Въпреки че годишнината на вестника не е кръгла, дай Боже, ще доживеем и 125-ата годишнина, като най-хубавото пожелание, което чух, беше на 150-ата годишнина да бъдем всички тук!”, сподели той, като подчерта, че дълги години за рождена дата на изданието се е считал 14 септември 1944 г., когато изданието е преименувано на „Народна войска”. Той разказа още че благодарение на неговата инициатива, когато застава за пръв път начело на вестника, коригира заварената тогава 66-а годишнина, заявявайки че догодина ще се празнува 119-ата годишнина, тъй като именно оттогава води началото си IMG_3697първият и най-стар у нас военен вестник, твърде често променял името си поради конюктурни съображения, но устоял на политическите катаклизми. „Така че с чест и достойнсво можем да заявим, че „Българска армия” е вестник на три века”, подчерта още Токин, като не пропусна да благодари и на своите предходници, двамата бивши главни редактри, уважили тържеството – Влади Владков и Иван Сотиров.
„Вън от всяко съмнение е, че  вестникът вече е много по-добър, с много актуална информация, с много добра визия”, отчете в словото си министърът на отбраната Николай Ненчев. „Получавам положителни отзиви и от много ваши други колеги, които високо го оценяват. Мога да ви уверя, че от тук насетне ще имате моята категорична подкрепа във всяко едно отношение, да ви пожелая много здраве и още много години да чествате този празник!”, допълни още военният министър и на финала на словото си завърши с поговорката „Творбата хвали майстора си!”.
Той връчи почетен плакет на екипа на редакцията от името на МО с думите: „Вие всички го заслужавате!”
Освен министър Ненчев, празненството на най-старото военно издание у нас уважиха още и зам.-министър Десислава Йосифова, постоянният секретар Добромир IMG_3583Тотев, Валерия Кардашевска, началник на политическия кабинет на МО, Николай Василев, съветник на министъра, Бойко Станкушев, медиен съветник на министъра, Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, Борис Станимиров, народен представител, парламентарният секретар на МО Лора Кендова, Пламен Дарачкиев, бивш парламентарен секретар на МО, Влади Владков и Иван Сотиров, бивши главни редактори на нашия вестник, авторите на вестника проф. Владимир Чуков и доц. Здравко Попов, Любомир Денов, военният репортер на  в. „24 часа”, д-р Пламен Димитров, представител на „Военно издателство” и бивш наш колега, колегите от ВТК, както и много други приятели и читатели на в. „Българска армия”.
Ето какво споделиха някои от гостите на празненднвото.

Десислава Йосифова, 
зам.-министър на отбраната:
Повече за ролята 
на дамите в БА

Вестникът е хубав, независимо, че се казва „Българска армия” и е насочен към такъв тип аудитория, но все пак има доста разнообразна тематика, освен военна – политическа, финансова, икономическа, разглежда проблеми, свързани с ресурсите на армията, което е интересно. Може би трябва да бъде насочен и към по-широка аудитория, която да бъде запозната с проблемите на армията, може би чрез някакви маркетингови методи или рекламни, по-конкретно. Това, което бих искала да виждам по-често на страниците, е ролята на дамите в армията, изобщо тяхното място, техните функции – нещо, което е доста актуално в момента. Мисля, че може повече.

Д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната:
Вестникът е витрина на армията

На мен лично вестникът много ми харесва. Различава се много от всички останали вестници, които излизат в България. Тематиката е хубава – има актуални неща, свързани с работата на БА, и министерството в частност. Хубави са историческите статии, харесват ми международните материали, които са свързани с различни събития. По този вестник много се работи – имаше различни екипи, всеки екип прибавяше по нещо към качеството на вестника и на мен ми е много трудно да кажа какво точно липсва и какво би могло още да има. И анализи се появиха в последно време, които преди като че ли повече липсваха навремето, когато писането беше по-протоколно.
Струва ми се, че ако на този вестник му се направи едно подходящо разпространение, даже няма нужда толкова и от реклама, той ще се купува и ще бъде много търсен. Наистина трябва да се помисли за малко по-широко разпространение и публичност. Според мен много малко му трябва на този вестник да добие много широк тираж и търсене.
Пожелавам устойчивост на екипа, приемственост, да няма много чести смени на ръководството, както и да нямате проблеми с финансовото осигуряване. И все така да работите дейно и да поддържате този вестник, който е една витрина на армията все пак.

Бойко Станкушев, медиен съветник на министъра: 
Вестникът е едно хубаво приключение

Вестник „Българска армия” е много специално издание. Той за разлика от другите вестници, освен военната тематика и специфика, която носи, е гръбнак. В него се интерпретира различна тематика, невинаги задължително през призмата на армията и отбранителните способности. Бих казал, че след последните години на демократичните промени в България може да се развива и го прави много успешно, за което благодаря на колектива. Защото няма чисто икономически, чисто културни, чисто военни теми на тоя свят. Всяко нещо преди всичко минава през сърцето и душата на хората. И това е големият пробив, това е голямата промяна, че вестникът се очовечи, вече лицето му е човешко.
Между другото, някои издания на пазара жълтеят или кафенеят. „Българска армия” и „Държавен вестник” са единствените, които не си позволяват това нещо. За което, разбира се, овации, аплодисменти и комплименти на колегите, които аз толкова обичам. Обичам си колегите, обичам си вестника и за мен е едно хубаво приключение, обикновено през уикенда, на спокойствие, да си сипя едно кафе и да си го чета от първата до последната страница, а понякога – и наобратно.

Валерия Кардашевска, началник на политическия кабинет:
Изключително професионално 
и сериозно издание

Вестник „Българска армия” стои на фона на останалите печатни издания у нас изключително сериозно и професионално със своите статии, заглавия, гостите, които кани, с коментарите, които прави, по най-актуалните теми, с информацията, която дава. Изключително професионално и сериозно издание.
Пожелавам на журналистите от в. „Българска армия” да са все така сплотени като екип. Да работят все така целенасочено, благодаря им за усилията, които полагат, за труда, който полагат, за любовта и вниманието, с което обграждат всички, с които се срещат. Така че – на добър час!

Борис Станимиров, народен представител:
Сега имате още по-важна роля

Военният печат и военните медии са изключително важна, макар и понякога подценявана част от боеготовността на БА, тъй като те комуникират и с войската, която предполагам е основният читател, и с обществото. В днешно време, когато вече нямаме наборна армия, чрез която военната проблематика влизаше във всяко семейство и неговата традиция, военните медии имат още по-голяма и важна роля. Така че пожеланието ми е да продължите с ясното съзнание за високата отговорност, която носите. При вас няма жълти неща, няма непроверени неща, няма простотии и вестникът наистина е едно добро информационно средство за хората, особено в сферата на отбраната. Има доста добри политически анализи, анализи в международната политика, която аз лично следя, така че се надявам вестникът да има своите читатели и да продължи да бъде полезен.

Пламен Даракчиев, бивш парламентарен секретар на МО:
Минимум 100 хиляди читатели

Пожелавам на колегите да им е леко перото, да имат добри идеи, които да предадат и на следващия екип, защото все някой ден нещо трябва да предаваме като опит на идващите след нас. Сега „Българска армия” е един вече доста приличен вестник, пожелавам ви да си направите и сайт, защото като се качи всичко на електронния архив, е друго. И да се съхрани вестникът, защото много вестници си тръгнаха през годините. Пожелавам минимум 100 хиляди читатели, тъй като само военнослужещите са 37 000, плюс семействата им и приятелите, това е най-малкото, което мога да ви пожелая.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани