Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Членството на Великобритания в ЕС под въпрос

[post-views]
Членството на Великобритания в ЕС под въпрос

EU-CameronЛидерите от ЕС не успяха да намерят консенсус в първия си ден от срещата си на върха в Брюксел, около британските преференциални искания за реформи в блока. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че разговорите продължават и макар и бавно вървят към правилната посока. Запознати с разговорите коментират, че има голямо вероятност преговорите да продължа до вечерта.
Малко преди срещата британският премиер Дейвид Камерън открито заяви, че иска да си тръгне от Брюксел единствено с окончателно споразумение с европейските си колеги по  предложените от него четирите точки за реформи в Блока.
Успехът за Камерън е важен, защото само така по думите му, може да убеди британците да гласуват на предстоящия референдум за оставането на острова в съюза.
Освен британските искания другата важна тема в Брюксел беше мигрантската криза в Европа. По време на срещата беше взето решение да се работи в по-тясно сътрудничество с Турция, като за лидерите от ЕС се съгласиха да проведат нова среща с турските лидери в началото на март.
Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер коментира, че преди срещата определени страни са били скептични, че Европа има капацитет сама да се справи с проблема. По време на разговорите, всички са стигнали до извода, че именно Европа трябва да е адресат на проблема, а не отделни национални правителства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани