Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ВМА ни защитава от биозаплахи

[post-views]
ВМА ни защитава от биозаплахи

VMA1ВМА взема мерки да не се разпространяват зарази заради мигрантската вълна. През академията за три месеца са преминали за преглед около 1400 бежанци. Около 200 са били болни от респираторни заболявания на дихателните пътища, 112 – с диабет и 12 с травми. Това не изключва бежанец да премине през страната ни с неволно или умишлено заразяване с високо опасна инфекция, която се разпространява бързо и е с висок процент на смъртност. Няма опасност в момента от зараза с вируса ЗИКА у нас. Най-вероятните заплахи са от антракс, близкоизточен респираторен синдром и туларемия. Но нашите специалисти са подготвени за тях. Тези, които преглеждат бежанците  на границата, имат достатъчен капацитет като филтър.

Специалистите от Военномедицинска академия напомниха, че тя е здравното заведение в България с възможности да реагира за 10 до 20 минути при биозаплаха. Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекционни болести, демонстрира пред три от парламентарните комисии, които бяха изнесли заседанието си в Академията, готовността на ВМА за предотвратяване и овладяване на опасности от зарази заради бежанския поток. Както и че ВМА е иновативна институция с най-високо значение за националната ни сигурност. Конкретната тема беше „Роля и възможности на ВМА в условия на биозаплахи, вследствие на миграционен натиск“. И понеже заседанието беше открито за медии, и журналистите се запознаха подробно с компютърния модел за управление на дейностите на ВМА в условия на биозаплахи, вследствие миграционен натиск. Точно това фокусира вниманието на присъстващите в Аулата на ВМА като риск и заплаха – възможни и реални. Депутатите от комисията по отбрана, по здравеопазване и по вътрешна сигурност и обществен ред зададоха и своите въпроси към проф. Петров и проф. Плочев, но това се случи накрая. На срещата присъстваха и тримата заместник-началници на ВМА-полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, полк. доц. д-р Румен Попов и полк. доц. д-р Любомир Алексиев, както и много шефове на клиники.

vma2
Началникът на ВМА генерал-майор член кореспондент проф. д-р Николай Петров разказа, че екипът й е готов максимум до 20 минути да реагира и изпрати свои специалисти при сигнал за атака с биологично оръжие в някой от големите ни градове. Военно-медицинският отряд за бързо реагиране от 140 медици са подготвени за реакция при такова предизвикателство, а ядрото на специалисти при такава заплаха са хората на проф. Плочев от Клиниката по инфекциозни болести. ВМА разполага и с възможности за въздушна евакуация.


Самата тема предизвиква въпроси за това какво знаем за болестите, които биха пренесли у нас бежанците и икономическите мигранти и доколко сме готови да се справим със заплахата. До момента у нас няма регистриран нито един случай на заразен с особено опасно и смъртоносно заболяване бежанец, според началника на ВМА. Но той предупреди, че една епруветка с вирус, оставена на подходящо място, е възможно да зарази цял град. 


Според проф. Плочев, по разузнавателна информация, „черни лаборатории“ разработват вариола, като вирусът може да се използва като биологично оръжие. И припомни, че през 1980 г. вирусът е обявен за изчезнал като заболяване в света. По-късно обаче в САЩ 30-ина деца са се разболели от вариола, което било знак, че вирусът намира нови приемници. Самата ВМА разполага с 30 000 ваксини срещу вариола. vma3

Ген. Петров заяви, че светът винаги трябва да е нащрек, доколкото винаги може да бъде разпространен някакъв щам. ВМА разполага с компютърна система, която да ни пази при биозаплаха. При такава ситуация тя свързва в мрежа МВР, Народното събрание, президентството, Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването.


Все пак, най-сериозната опасност от инфекции идва от мигрантската вълна, обобщи началникът на Клиниката по инфекциозни болести. Той заяви, че дори банална причина като мръсотията и липса на възможности за хигиена с прииждането на бежанците, си остава най-сериозната опасност от заразяване с инфекциозни болести. В този смисъл проф. Камен Плочев предупреди, че контактите с мигрантите не са безопасни. Въпреки това засега България не е заплашена от зарази, пренасяни от бежанците. 


Но посланието на специалистите от Военномедицинска академия към хората, които вземат законодателните решения в парламента, и към медиите, отговорни за адекватното информиране на обществото, беше: ВМА си остава основен стожер на националната ни сигурност в системата на здравеопазването. И фокусирането върху злободневните й проблеми само ще укрепи в интерес на държавата потенциала й. България обаче не е готова за реакция при евентуално настъпване на паника при обявяване на риск или заплаха за сигурността. И тук ръкавицата беше хвърлена както към институциите, така и към медиите. А може би повече към тяхното недостатъчно взаимодействие…

Компютърният модел за управление на дейностите по темата „Роля и възможности на ВМА в условия на биозаплахи вследствие миграционен натиск“ въвежда в кратък анализ на промените в средата за сигурност, като се акцентира на епидемиологичния риск във връзка с придвижването на огромни маси от хора в миграционния поток към Европа.Общият извод е за напрегната, рязко влошена от втората половина на 2015 г. среда за сигурност, с трайна тенденция за усложняване. Като непосредствени и реални рискове се определят: тероризмът, миграционните вълни, ограничените и мащабни военни конфликти и епидемиите. Това потвърждава необходимостта от повишаване възможностите на ВМА за противодействие и адекватен отговор като част от Националната система за сигурност на страната ни. Само за аматьори: биологичните фактори (биоагенти) са микроорганизми или токсини с биологичен характер, които могат да причинят заболявания сред хора, животни илиvma4 растения и да повлияят неблагоприятно на качествата на материалните ресурси. Основна мишена на такива зарази е гражданското население, което може да предизвика епидемии с трудно предвидими последствия от психологически, икономически, административен и здравен характер. По данни на водещи разузнавателни централи (САЩ, Великобритания) през последните години в някои терористични групировки са разработвани планове за използване на камикадзета, заразени с особено опасни, непознати за региона инфекции.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани