Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В очакване на примирието

[post-views]
В очакване на примирието

Ще сработи ли план „А“ в Сирия

Докато времето за влизане в сила на договореното от САЩ и Русия примирие изтича, все още не е напълно ясно дали то действително ще се състои. Към момента то е прието от контролираните от Башар Асад войски и от една от големите опозиционни групи, посочва Би Би Си. 

От сирийското правителство заявиха, че в уречения ден ще прекратят бойните операции в съгласие с плана на Вашингтон и Москва. От опозицията обаче заявиха, че ще приемат договореното, ако правителствените войски прекратят обсадата и въздушните удари по цивилни. 

syriaПримирието няма да важи за двете основни джихадистки групи – ДАЕШ и съперничещите им „Фронт Ал Нусра“. Вторите посочени са клон на Ал Кайда и оформят част от най-големия бунтовнически съюз, който контролира големи територии от сирийския северозапад. 

Докато продължават съобщенията за бойни действия на няколко фронта, бунтовниците, подкрепяни от Саудитска Арабия, изразиха съмнения в качествата на предложението, тъй като в него е предвидено да не спират атаките срещу ДАЕШ и Ал Нусра от страна на Русия и правителствените сили, съобщава Ройтерс. От своя страна Дамаск даде да се разбере, че продължаващата външна подкрепа за бунтовниците може да доведе до прекратяване на споразумението. 

Какъв е план „Б“?

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че страната му скоро ще узнае дали планът ще може да се изпълни. „Доказателството ще дойде от действията през следващите дни“, каза той пред сенатската комисия за външни отношения. Ако политическият преход към правителство, което да замени сегашната администрация не се изпълни, има и други варианти, каза още той. Идните няколко месеца ще покажат дали преходният процес е бил сериозен и тогава Асад ще трябва да вземе някои истински решения“, посочи Кери. Изправен пред скептицизма на комисията за успеха на обявеното примирие, държавният секретар заяви, че нещата в Сирия могат да бъдат и много по-страшни. „Ако чакаме твърде дълго, може да стане късно да задържим Сирия като единна държава“, посочи Кери, цитиран от Ройтерс. 

Попитан за План „Б“, държавният секретар заяви, че Вашингтон работи по въпроса, ако дипломацията не сработи. ТАСС цитира пожелал анонимност източник от администрацията в Белия дом, според който ако споразумението за примирие се провали, един от вариантите за реакция е ожесточаване на режима на санкциите срещу Русия. „Отчитайки трагичната история на този конфликт, ние сме готови на различни резервни планове. Нашите действия не са срещу Русия – това трябва да е ясно на всички“, добави той. Източникът напомни за негативното отношение на Вашингтон към руската поддръжка спрямо правителството на сирийския президент Башар Асад. „Ако този курс не се промени, то Русия ще постигне участта, която сама си навлече“, добави той. В числото на възможните действия, които САЩ ще предприеме, ако примирието в Сирия се провали той спомена разширяване на поддръжката към силите на сирийската опозиция с въоръжение, което може да поразява жива сила и авиация. Последният вариант може да провокира „сериозна ескалация на конфликта“ и затова не е предпочитан.

Русия: споразумението вече започна

Междувременно източник от руското външно министерство обяви, че практическото реализиране на споразумението между Русия и САЩ за Сирия е започнало. 
„Практическата реализация започна“, каза източникът, цитиран от РИА Новости. Всички сили трябва да бъдат хвърлени за реализирането на План „А“ за Сирия, който е съгласуван и подписан, допълва той. 
В руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия е създаден Координационен център по помиряването на враждуващите страни в сирийския конфликт, предаде агенцията.
„В съответствие с руско-американските споразумения от 22 февруари за прекратяване на бойните действия в Сирия, за реализиране на механизма за контрол за спазване режима на прекратяване на огъня, в руската авиобаза „Хмеймим“ е създаден и е пристъпил към работа Координационен център по помиряването на враждуващите страни на територията на Сирия“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. По неговите думи основната задача на центъра е съдействие в преговорите между сирийските власти и опозицията, с изключение на „Ислямска държава“ , „Джебат ал-Нусра“ и други терористични организации.

Държавите „За“

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама приветстваха примирието в Сирия. Това заяви самият Путин в изявление, предавано по руския телевизионен канал „Русия 1“. Той обяви, че е разговарял по телефона с Обама. Разговорът беше от руска страна, но интересът несъмнено е взаимен“, заяви Путин. По време на разговора двамата са одобрили съвместното изявление за прекратяване на военните действия в Сирия. Путин определи договора за Сирия като „реална стъпка за спиране на кръвопролитията“.

Той заяви, че съвместната работа на Руската федерация и САЩ относно Сирия може да се превърне в пример за действия в борбата с тероризма. Путин каза още, че ударите по терористичните организации в Сирия ще продължат. 

Aleppo-Rebels„Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, обявено от Москва и Вашингтон, ще може да се увенчае с успех само ако Русия и режимът в Дамаск променят значително отношението си на терена“, заяви британският министър на външните работи. „Турция също приветства плана за прекратяване на огъня в Сирия, съгласуван от САЩ и Русия, и се надява, че сега Москва ще прекрати въздушните удари, избиващи цивилни“, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс.

„Смятаме, че е възможно да бъде постигнато прекратяване на огъня. Надяваме се, че то няма да е като предишните и ще има капацитета да бъде приложено“, каза той пред репортери след заседание на кабинета. „Надяваме се, че Русия, в борбата й срещу „Ислямска държава“, няма да праща своите самолети да убиват невинни хора, докато бойците преговарят за край на петгодишния конфликт“, заяви Куртулмуш по Си Ен Ен Тюрк. „Приветствам това примирие, но не съм много оптимистичен, че то ще бъде спазвано от всички страни“, заяви още Куртулмуш. Той също така предупреди, че Турция може отново да подложи на обстрел обекти на сирийските кюрди, както направи миналата седмица.

В същото време турският президент Ердоган заяви, че страната му има право да провежда операции в Сирия и да се бори с тероризма. Той добави, че никой не може да ограничи или да блокира Турция да използва мерки за самозащита срещу терористични атаки.
 

Какво е договорено?

Споразумението от 22 февруари предполага, че на 27 февруари в Сирия трябва да настъпи примирие, но то няма да е в сила за ДАЕШ, „Фронт Ал Нусра“ и други формирования, признати от ООН за терористични. Примирието влиза в сила точно в полунощ в събота местно време, се посочва в съвместно комюнике на САЩ и Русия, разпространено от Държавния департамент, съобщи през седмицата АФП.
Ще продължат военните действия, включително въздушните удари на сирийските въоръжени сили, руската армия и предвожданата от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, „Ал Нусра“ и други групировки, обявени от Съвета за сигурност на ООН за терористични организации, се уточнява в комюникето. „Спирането на бойните действия се отнася за страните участници в сирийския конфликт, които заявят, че ще спазват и прилагат условията“ на споразумението, се допълва в комюникето. Те трябва до 12 ч. на обяд на 26 февруари да уведомят САЩ или Русия, че се присъединяват към споразумението.
Москва и Вашингтон са съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), в която участват 17 държави. 
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства новината за споразумението, предаде Ройтерс. „Спирането на бойните действия трябва да бъде първа стъпка към по-трайно прекратяване на огъня“, заяви пред журналисти неговият говорител Стефан Дюжарик. „Генералният секретар призовава страните да се придържат към клаузите на споразумението. Предстои много работа по осигуряване на неговото прилагане. Международната общност, МГПС и сирийските страни трябва да покажат непоколебима решимост“, каза Дюжарик.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани