Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Богатството ни са хората

brig-gen-kalin-kuzmanovВинаги когато говорим за дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната, в съзнанието ми изникват думите на известния британски военен стратег и историк, офицерът, преживял ужаса на Първата световна война и повлиял развитието на концепцията за механизираната война – сър Базил Лидъл Харт. Той казва, че „…единственото по-трудно нещо от вкарването на нова идея в съзнанието на военния е премахването на старата“. 

Може би това е била една от целите, когато на 1 март 2000 г. в Генералния щаб на Българската армия се създаде управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“. Защото трябваше много бързо да се  разбере новата среда за сигурност, да се изкоренят стари виждания и концепции и да се предложат нови решения, подходи и механизми, които да подпомогнат преминаването към нов модел за гарантиране на сигурността. 

В следващите 16 години в резултат на динамиката на средата на сигурност и произтичащите от нея задачи, паралелно с развитието на въоръжените сили се променяха функциите и структурата на управлението, за да се достигне до настоящатадирекция „Стратегическо планиране“, структурирана в 6 отдела, отразяващи основните й функции -„Военностратегически анализи, концепции и доктрини“, „НАТО, ЕС и регионални инициативи“, „Отбранителни способности“, „Национално и съюзно планиране“, „Развитие на въоръжените сили“ и „Операционен анализ“.  


Въпреки краткото си съществуване дирекцията се утвърди като водеща структура, която активно подпомагаше висшето военно и цивилно ръководство на Министерството на отбраната при вземането на решения за развитие и използването на Въоръжените сили в контекста на средата за сигурност.


Значителен беше приносът ни в провеждането на Стратегическия преглед на отбраната през 2002 г.; Разработването на Военната стратегия на Р. България от 2002 г.; Разработването и поддържането на планове за организационното изграждане на ВС; Интеграцията и участието в работните  органи на НАТО; Изграждането и поддържането на система за развитие на националните концептуални и доктринални документи на Въоръжените сили; Организирането и координирането на процесите на планиране  на отбраната; Стратегическия преглед на въоръжените сили през 2010 г.; Национална отбранителна стратегия и Доктрината на въоръжените сили на Р България от 2011 г.; Разработването и поддържането на Стратегическите планове на ВС; Планирането и организирането на участието на българските ВС в съюзни и коалиционни операции. 


Празникът на дирекцията е подходящ повод за равносметка на дейността ни през изминалата година. Това беше една трудна, динамична, изпълнена с много предизвикателства и отговорни задачи година. 


Военните аспекти на средата на сигурност придобиха нови измерения вследствие на кризата в Украйна и конфликтите в Близкия изток и Африка. Тези процеси оказаха и ще продължат да оказват все по-нарастващо влияние върху системата за национална сигурност на Република България, която и занапред ще се гради и усъвършенства на базата на членството на страната в НАТО и Европейския съюз. Страната ни и респективно въоръжените ни сили следва да са в състояние да посрещнат съвременните рискове и заплахи, като съхранят и нараснат потенциала си за осигуряване на националната сигурност и принос към колективната отбрана на Алианса и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. В този аспект бяха концентрирани основните ни дейности през 2015 г.


Една от основните ни задачи бе извършването на преглед на Националната отбранителна стратегия. Беше извършен задълбочен анализ на средата на сигурност с отчитане на новите рискове и заплахи, включително и тези от хибриден характер. 


Хармонизирани са задачите на Въоръжените сили в съответствие с поетите съюзни ангажименти, като е отчетено, че успехът в борбата с хибридните заплахи ще зависи от синергията между националните отбранителни планове и тези на Алианса. Националната отбранителна стратегия като основополагащ документ в общата система за сигурност на страната предоставя на обществото 
откритост и прозрачност в процеса на развитие и използване на Въоръжените сили. На нейна основа започна и преглед на Доктрината на въоръжените сили, който ще завърши в края на тази година и ще положи основите за извършване на преглед на цялата доктринална архитектура на Въоръжените сили. 


Развитието на политиката на НАТО спрямо засилващите се заплахи от Юг и Изток и предизвиканите от тях промени в бъдещата стратегия, състояние и адаптация на Алианса бяха неизменно във фокуса на дирекцията. Активно подпомагахме министъра на отбраната и началника на отбраната при ръководството на дейностите по трансформацията на въоръжените сили.


В регионален аспект експерти от дирекцията участваха в срещите на Политико-военния направляващ комитет и на Координационния комитет и Експертна среща на високо ниво в рамките на процеса срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа. Беше осигурена необходимата експертиза за подготовката на конференция на началниците на отбраната на Балканските страни в Будва, Черна гора. 


Успешно изпълнихме задълженията си, свързани с провеждането на инспекционна дейност по реализиране правата и изпълнение на задълженията на Република България по ДОВСЕ, ВД-2011, Договора за установяване на режима „Открито небе“, Протокола между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Сърбия относно мерки за укрепване на доверието и сигурността, допълващи Виенския документ от 2011 г. и Дейтънското споразумение.  


Друго важно направление от дейността на дирекцията беше развитието на отбранителни способности на въоръжените сили. Изготвихме редица анализи, оценки и предложения, свързани с участието на министъра на отбраната и началника на отбраната в работата на НАТО и ЕС в областта на планиране на отбраната и развитие на способностите, а така също и с формулирането на нови способности, тяхното изграждане и поддържане на наличните такива в рамките на процеса на планиране на отбраната на НАТО и процеса на планирането на способностите на ЕС.  Своеобразен връх беше успешното организиране и провеждане на Двустранните консултации между НАТО и Република България в рамките на етап 5 „Преглед на резултатите“ от Процеса на планиране на отбраната на НАТО. На този форум се дискутираха постигнатите резултати и се очертаха насоките за изпълнение на поетите от страната съюзни ангажименти.


Съществен беше приносът ни при разработването на „Програмата за развитието на отбранителните способности на ВС на Р. България 2020“. Не мога да не отбележа водещата роля на дирекцията при разработването на „Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България 2020“, който ще осигури развитието на въоръжените сили до 2020 г. с балансирани способности по всички компоненти за изпълнение на целия спектър от задачи, породени от очакваните сценарии и анализи за развитие на военностратегическата среда на сигурност.


Сериозни усилия бяха положени за реализирането на проекта „Изграждане на информационна система за предоставяне на публичен достъп до пространствените данни и услуги на Министерството на отбраната“, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ на ЕС. Това е първият проект на МО в тази сфера, който беше разработен и се изпълнява под ръководството на експерти от дирекцията.


Това са само една малка част от задачите, които дирекция „Стратегическо планиране“ изпълни през изтеклата година, но от тях може да се получи представа за основните области от задачи и дейности, с които сме ангажирани. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани