Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли споразумение за мигрантската криза между ЕС и Турция?

[post-views]
Туск: Сложихме край на незаконната миграция

turciq-esЛидерите от ЕС се събират извънредно в Брюксел в опит да постигнат окончателно споразумение с Турция за ограничаване на мигрантския поток в Европа. Преди срещата председателят на Европейски съвет Доналд Туск призна, че списъкът с нерешени проблеми е голям.
Договореното в началото на месеца принципно споразумение предвижда, Турция да приема обратно всички нелегални мигранти пристигнали в Гърция. От своя страна ЕС се ангажира за всеки върнат мигрант, да приема сириец от турските бежански лагери. Анкара иска още допълнително финансова помощ, както и отпадането на визити за турските граждани в рамките на съюз. Турските условия обаче се приемат противоречиво в столиците на 28-членния блок.
Затова ден преди срещата германският канцлер Ангела Меркел, в реч в Бундестага, призова европейските си колеги, да са съпричастни с Турция, която от години е дом на близо 3 милиона сирийски бежанци.
Колкото и да са противоречиви кризисните мерки на Брюксел за справяне с мигрантския наплив, за сега са единственият вариант да се спаси шенгенското споразумение, което със затварянето на редица граници, реално не съществува.
Отделно граничните ограничения доведоха да създаването на изкуствена хуманитарна криза, заради струпването на голяма маса от хора по границите в Европа. Отделно Гърция, като първа спирка за мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка, отдавна не може да се справи с постоянния наплив от хора. Само за три месеца в страната са влезли повече от 130 хиляди души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани