Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Ненчев пред Комисията по отбрана: „Бруно“ и на гръцката граница

[post-views]
Словения символично премахна първите метри от оградата на границата си с Хърватия

ogradaИмаме готовност да разположим леко преградно съоръжение тип „Бруно“ на българско-гръцката граница.
Това заяви пред парламентарната Комисия по отбрана министър Николай Ненчев вчера. Той обяви, че има готовност да поиска 1,5 млн. лв. за допълнителна екипировка на военнослужещите при необходимост от включването им в антитерористични действия. Средствата могат да се отпуснат с постановление на МС. 
След атентатите в Брюксел е засилена охраната на важни обекти от стратегическата инфраструктура. Министър Ненчев заяви, че сигнали за терористични заплахи в миналото е имало. Засилено е сътрудничеството с всички партньорски организации. След срещите си с колегите от Македония, Сърбия и Румъния му предстои среща и с гръцкия министър на отбраната. 
Акцентът в разговорите е превенцията на възможна терористична дейност.
Не е потвърдена информацията за бежански поток от територията на Гърция към нашата граница. Министърът заяви, че не разполагаме с информация за мигрантски потоци по море, но този процес не се подценява и през април ще има съвместно военноморско учение на ВМС с „Гранична полиция“ за недопускане на мигранти през морската ни граница. 
До две седмици ще е готов и проектозаконът за борба с тероризма. МО е готово да засили контрола върху обекти, в които се извършва утилизация. Военнослужещите ни ще използват и несмъртоносно оръжие при охрана на границата. В МО е разработен план за противодействие на тероризма.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани