Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВА ще обучава магистри заедно със Сорбоната

[post-views]
ВА ще обучава магистри заедно със Сорбоната

miroslav dimitrov
Полковник доц. д-р Мирослав Димитров
ВА „Г. Ст. Раковски“, заедно със Сорбоната в Париж и висшето франкофонско училище по мениджмънт и администрация ще обучават магистри по програмата „Международна логистика и транспорт“. Възнамеряваме приемът да започне през март 2017 г., каза началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев по време на тържеството за 15-годишнината на катедра „Логистика“. На финалния етап сме по сключването на договора за съвместното обучение, допълни той.


ВА работи активно и за създаването на консорциум с политехниката в Букурещ и техническия университет в Белфорт, Франция за обучение и в други области и магистърски програми. Една от тях също ще е в областта на логистиката.


Очаква се също френски преподаватели и инструктори от френско военно училище по логистика в град Бурж, Франция, да посетят Военната академия. По думите на генерал-майор Дочев целта е разширяване на обхвата на курсовете на основните модули на обучението и съдействие за сертифицирането на открития през 2005 г. с помощта на Франция регионален център за обучение по логистика във ВА „Г. Ст. Раковски“. Амбицията на ръководството на академията е това звено да бъде сертифицирано и да се превърне в регионален логистичен център. През есента се планира

pametnik Georgi Rakovski
Участниците в търже-ството поднесоха цветя пред паметника на Георги Раковски.
посещение във ВА и на ректора на военното училище в Бурж.


От края на миналата година ВА вече е 10-ото българско висше училище, което участва в международната франкофонска организация на университетите, посочи генерал-майор Дочев. В тази организация участват 850 университета от цял свят, като единственото военно висше училище сред тях е именно ВА „Г. Ст. Раковски“. С всичко това искам да ви заредя с оптимизъм, че сме на правия път, изтъкна началникът на ВА. По думите му се разширяват възможностите на катедрата и академията да предлага обучение не само на български език, но също на основните езици в НАТО – английски и френски.


Тържеството започна с поднасянето на цветя пред паметника на „Георги Ст. Раковски“ в двора на академията, след което продължи със слова в аула „Раковски“. С грамоти бяха наградени изявени преподаватели и ветерани. 


Неизменно следваме политиката на трите „П“ – приемственост, професионализъм и перспективност, каза началникът на катедра „Логистика“ полковник доц. д-р Мирослав Димитров, който представи накратко историята на обучението на кадри за военната логистика у нас. По думите му, за 15-те си години катедра „Логистика“ е подготвила повече от 350 висококвалифицирани офицери с образователно-квалификационна степен магистър.

Todor Dochev
Генерал-майор Тодор Дочев връчи грамоти на отличилите се.

Към настоящия момент обучаваме 79 слушатели по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“, специализация „Логистика“, от които един е офицер от Китай, заяви полковник Димитров. Той каза, че в открития с френска помощ регионален център за обучение по логистика, досега са се подготвили повече от 600 български военнослужещи, а също и офицери от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Македония и Хърватия.


В стартиралото през учебната 2005-2006 г. обучение на студенти по магистърската програма „Логистика на сигурността и отбраната“ досега успешно са завършили над 400 студенти. В момента има 48 обучавани в задочна и дистанционна форма. През 2003-2016 г. катедрата е обучила повече от 20 докторанти, а в момента се подготвят още седем.


Положително е съчетаването на традицията и приемствеността между поколенията, катедра „Логистика“ успешно работи в това направление, заяви и. д. директорът на дирекция „Логистика“ полковник Митко Григоров. Катедрата допринесе за качественото и в срок разработване на основните доктринални документи в областта на логистиката, много ценен е притежаваният опит от преподавателския състав в областта на многонационалната логистика, посочи той.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани