Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Черен ден за Белгия

[post-views]
Българка от Брюксел: Хората тук са в шок

People gather around a memorial in Brussels following bomb attacks in Brussels, Belgium, March 22, 2016.    REUTERS/Charles Platiau„Слепи, жестоки и страхливи“! Така определиха атентатите в Белгия белгийският премиер Шарл Мишел и главният кралски прокурор Фредерик Ван Льо, които дадоха съвместна пресконференция. Те признаха, че се очаква броят на жертвите да се увеличи и определиха вторник като „трагичен и черен“ ден. За по-голяма безопасност белгийският крал Филип Сакскобургготски и неговата съпруга Матилда са евакуирани от Брюксел, съобщиха медиите в Белгия.

Световните лидери, политици и общественици остро осъдиха атентатите. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на терористичните атентати в Белгия трябва да се отговори със солидарност и решителност, предаде ДПА. „Жалките нападения в Брюксел трябва да ни сплотят – солидарност с жертвите, плюс решителност по отношение на терористите“, написа в Туитър говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

От Ватикана изпратиха съболезнователна телеграма от името на Папа Франциск, който осъди „сляпото насилие, което сее толкова много страдания“. Светият отец изразява симпатия към близките и техните семейства, както и на всички хора притекли се в помощ“. 

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини се разплака по време на изявление за терора в Брюксел. Френският президент Франсоа Оланд спешно свика заседание на Съвета по сигурност, като заяви, че „много внимателно се следи ситуацията“. „Чрез атентатите в Брюксел цяла Европа беше ударена“, коментира Оланд, призовавайки континента да предприеме „жизненоважни стъпки пред лицето на сериозността на заплахата“. 

„Тези нападения бележат ново равнище на мерзост на терористите в служба на омразата и насилието“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който също остро разкритикува кървавите атентати. 

В съболезнованията се включи и президентът на Русия Владимир Путин, който „решително осъди варварските престъпления“, заяви говорителят му Димитрий Песков, цитиран от ТАСС. „В шок съм от събитията в Брюксел! Ще направим всичко по силите си да помогнем“, написа в „Туитър“ Дейвид Камерън. 

Единствените, които се зарадваха на терора бяха бойците от ДАЕШ, които изразиха еуфорията си в социалните мрежи. „Нашата държава ще ви принуди да преоцените действията си хиляди пъти, преди да дойдете отново да убивате мюсюлмани“, казва един привърженик на групировката в Туитър. 

„Бих затворил всички граници. Безотговорни сме и се държим като глупаци.“ Това пък заяви Доналд Тръмп, водещият претендент за номинацията на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ. Според него САЩ и Западът трябва да поведат реална битка с ислямските екстремисти.


Кои са извършителите


Атентаторите самоубийци на летище „Завентем“ в белгийската столица са братя, известни на полицията, съобщава местната медия RTBF, цитирана от „Гардиън“.

Братята Халид и Брахим ел Бакрауи са извършили нападенията на летището.

По-късно RTBF съобщи, че Брахим е един от атентаторите на летището в Брюксел, а Халид е атентаторът в метрото. Според АФП, която се позова на полицейски източници, Наджим Лакрауи е идентифициран като вторият самоубиец на летището. 

Братята са били издирвани от полицията, тъй като са заподозрени, че са наели жилища за укриване на парижките атентатори. Те са известни на силите на реда като дългогодишни престъпници в белгийската столица. Тази връзка с атаките в Париж и последните полицейски операции в Брюксел, от които някои заподозрени успяха да избягат, са много голямо развитие на следствените действия. Ако се докаже, че атентаторите от Брюксел са част от същата клетка на парижките нападатели, ще бъдат повдигнати много сериозни въпроси относно адекватността на полицията и разузнаването, коментира „Гардиън“.

Двамата братя са от Брюксел. Те имат дълга история в организираната престъпност в Белгия. Братята са сред издирваните заподозрени. Единият от братята наел апартамента в квартал „Форе“, югозападната част на белгийската столица, който беше атакуван при антитерористична операция във вторник миналата седмица – точно една седмица преди нападенията в Брюксел. Тогава заподозреният за терора в Париж Салаха Абдеслам е бил в апартамента, но е успял да избяга. При операцията в апартамента бяха открити оръжия и флаг на ДАЕШ. Единият от братята също се смята, че е наел едно от жилищата, където са се криели джихадистите, свързани с атаките във френската столица. Наетото жилище се е намирало в град Шарлероа, Белгия, където двама от атентаторите са се срещнали, преди да се насочат към Париж през ноември 2015 година, когато бяха извършени терористичните атаки.

Все още е валидна и другата версия – че двамата братя са се взривили на летището, а трети заподозрян се е паникьосал и не е детонирал носения от него експлозив в куфара. Полицията разпространи снимки на тримата заподозрени от летището. Имаше и версия, че човекът с бялото яке е именно Наджим Ларкауи. 

Преди няколко дни белгийската прокуратура установи самоличността на нов съучастник при терористичните атаки в Париж през ноември 2015 годин, а именно Наджим Лакрауи. Досега той е бил известен с фалшивото име Суфиан Каял.

„Разследването показва, че Суфиан Каял може да бъде идентифициран като Наджим Лаахрауи, роден на 18 май 1991 година, и който е пътувал до Сирия през февруари 2013 година“, се допълва в съобщение на прокуратурата в Брюксел. С името Суфиан Каял Лакрауи наел апартамент в градчето Овелез, близо до централния белгийски град Намюр, където атаките са били планирани. Той използвал същото фалшиво име на границата между Австрия и Унгария на 9 септември 2015 г., когато е пътувал заедно със Салах Абдеслам и Мохамед Белкаид. 


АП: 600 живи бомби… 

Групировката ДАЕШ е обучила между 400 и 600 бойци да извършат смъртоносни атаки в Европа. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

За целта на континента са  разположени взаимосвързани терористични клетки, като онези, които извършиха атентатите в Париж и Брюксел. Джихадистите имали заповед да изберат подходящото време, място и метод с цел причиняване на максимален брой жертви. Мрежата от подвижни и полуавтономни клетки показва капацитета, с който екстремистката групировка разполага в Европа, въпреки че губи терен в Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Сред източниците, на които се позовава агенцията, са представители на европейското и иракското разузнаване, както и френската сенаторка Натали Гуле, която е съпредседател на комисия, следяща джихадистките мрежи. Според тях ДАЕШ е обучила бойци в лагери в Сирия, Ирак и евентуално в бившия Съветски съюз, за да ударят Запада. 

Един от сътрудниците на службите за сигурност в ЕС заяви пред АП, че на ръководните постове в редица такива клетки са лица, говорещи френски, както и лица с връзки в Северна Африка, Франция и Белгия. Те отговарят за разработката на стратегията на осъществяване на атентатите в Европа. Бойците, влизащи в тези терористични мрежи, по думите му, са обучавани на тактика за водене на бойни действия, боравене с взривни вещества, техники на следене и измъкване от проследяване.

Разликата със ситуацията през 2014 г. е в това, че някои от тези бойци тогава са били обучавани само за няколко седмици, каза още източникът. „Сега ситуацията се е променила. Създават се специални отряди. Тренират ги по-дълго. Поставя им се задача не да убиват възможно най-много хора, а да извършват възможно най-много терористични операции“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани