Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради агресивната политика на Русия САЩ увеличават военното си присъствие в Европа

[post-views]

pentagon_usaАмериканската армия ще изпрати допълнително военни сили и техника в Източна Европа, обяви Пентагонът. От военното ведомство посочват, че подсилването на източните флангове на НАТО е в отговор на агресивната политика на Русия.
Планираното разширяване на американското военно присъствие предвижда изпращането на три допълнителни бронетанкови бригади. Войсковият състав ще се увеличи с около 4200 хиляди души, като продължителността на мисиите  на контингентите ще е девет месеца.
Според военни анализатори това е най-голямото подсилване на американските отбранителни способности за НАТО в Европа от влошаването на отношенията между Пакта и Русия след анексиране на Крим от Москва.  
Редица страни по западната периферия на Русия се опасяват, че заради агресивната й външна политика могат да се окажат следващата цел на Москва.
Сериозни притеснения имат правителствата в трите балтийски страни – Латвия Литва и Естония, които са бивши съветски републики, и които Русия смята за загубени територии сред разпадането на бившия Съветски съюз.
В момента САЩ имат в Европа 21 военни бази, близо 60 хиляди военнослужещи, една трета от които войници.
Русия предупреди, е готова на реципрочни действия на всяко увеличаване на военно присъствие на НАТО по границите й.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани