Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трибуналът в Хага oправда по всички обвинения Воислав Шешел

[post-views]
Трибуналът в Хага oправда по всички обвинения Воислав Шешел

voislav_sheshelМеждународният трибунал в Хага за войната в бивша Югославия оправда по всички обвинения ултранационалиста Воислав Шешел. Военният съд обоснова решението си с довода, че Шешел нито има персонална отговорност за престъпленията на сръбските сили, нито е знаел или ги е одобрявал. Хърватия определи присъдата на Шешел за срамна.
Срещу лидера на сръбските ултранационалисти бяха  повдигнати четири обвинения, включително за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и за насаждането на етнически омраза.
От дома си в Белград Воислав Шешел заяви, че е очаквал да бъде оправдан, защото по думите му, всяка осъдителна присъда би била неоснователна.
Шешел е единствената политическа фигура от бивша Югославия, на която й беше позволено да чака решението на трибунала в дома си. Причината е влошеното здравословно състояние не Шешел, който беше диагностициран с онкологично заболяване.
Макар и да има съдебна заповед, че не може да участва в политиката, Воислав Шешел е активен опозиционер на прозападното правителство в Белград.
Ултранационалистът придоби широка известност с раждането на идеята за създаването на етнически чиста Велика Сърбия. Той изигра активна роля при сформирането на доброволчески отряди, които изпълняваха плановете му за етническото прочистване на смесените региони в бивша Югославия.
Липсата на доказателства, че той е командвал въпросните отряди, е причина да бъде оправдан.
Главният обвинител по делото срещу Шешел Серж Брамерц заяви, че все още не е решил дали да обжалва решението на съда.
Миналата седмица трибуналът обаче призна за виновен лидерът на босненски сърби Радован Караджич по 10 от 11 обвинения срещу него и го осъди на 40 години затвор.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани