Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предлагат реформи и прозрачност за офшорния бизнес

[post-views]
Предлагат реформи и прозрачност за офшорния бизнес

merkel-sreshta-ofshorЛидери на световни икономически организации се обявиха за повече прозрачност в офшорния бизнес, след изтичането на документи от правната кантора „Мосак Фонсека”. След публикуването на списъците редица правителства по целия свят вече разследват богати и влиятелни лица за данъчни манипулации и измами.
В Берлин се събраха шефовете на Световна Банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международния валутен фонд и Световната търговска организация. Домакинът – германският канцлер Ангела Меркел, е категорична, че последните сигнали за корупция в офшорния свят показват повече от всякога нуждата от повече  прозрачност в офшорния свят.
Досиетата от Панама съдържат над 11 милиарда документи за повече от 250 хиляди фирми. В списъците фигурират имената на повече от 140 политици от 50 страни, с връзки с офшорни кампании.
В списъците с клиенти на правната кантора са хора от публичния и частния сектор, които станаха обект на обществен натиск.
Скандалът се разраства с прекалено бързи темпове и вече взе първата си жертва.
Във вторник Исландия остана без правителство, след като стана ясно, че премиерът на страната, чрез съпругата си укрил милиони в офшорни сметки.
Поне 50 български компании фигурират в досиетата. Вече излязоха имената на  Емилия и Николай Баневи, които имали поне 8 офшорки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани