Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Незаконният трафик отново процъфтява

[post-views]
Незаконният трафик отново процъфтява

Оборотът на „каналджиите“ се изчислява на 3 до 6 милиарда евро, с тенденция за нарастване


ALEKSANDAR ALEKSANDROVСлед затварянето на балканския маршрут и с настъпването на пролетта страховете в Италия растат. Страната очаква рязко увеличаване на мигрантския поток. От началото на годината в сравнение с миналата, италианската брегова охрана е прихванала чувствително повече бежански лодки в Средиземно море. Както писа германският ежедневник „Ди Цайт“, през последните три месеца бреговата охрана е спасила почти 16 хиляди бежанци, плавайки между Либия и Сицилия в непригодни за открито море трафикантски лодки. Данните сочат увеличение с 6000 за същия период от миналата година. Само на 29 март бреговата охрана, съвместно с италианския средиземноморски флот, е спасила от удавяне 1500 души, повечето от тях от Северна Африка и Либия на път за Европа.BEJANCI

„Ди Цайт“ припомня, че от началото на 2015 година повече от милион и двеста хиляди мигранти от арабските страни, Африка и Азия са достигнали до европейските брегове. Повечето от тях са използвали вече затворения балкански маршрут. Според най-новата статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), от началото на годината близо 17 500 бежанци са достигнали Италия  по море.
Бизнесът е добре организиран
Както пише Мартин Гелен в „Ди Цайт“, сега в Либия между 150 000 и 200 000 бежанци очакват алтернативен маршрут за Европа. 
След сделката на ЕС за връщане на бежанци от Гърция обратно в Турция, бизнесът на египетските и либийските трафиканти се очаква отново да процъфти. Сега десетки хиляди сирийци, иракчани и афганистанци могат да се обадят на фейсбук – анонсите от Северна Африка, в които местни трафиканти предлагат прехвърляния с лодки към Лампедуза. От Египет в повечето случаи бежанците се качват на борда в покрайнините на Александрия, и от там покрай брега се придвижват до Либия. Там бежанците ги поемат на по-големи лодки в открито море до Италия.
Трафикантите придвижват препълнените надуваеми лодки на 12 мили от брега до международните води. След това изпращат сигнал до кораби, участващи в Операция „София“ на НАТО за спасяване на бежанци в Средиземно море, за да може екипажът да излови мигрантите от водата. „Това е едно много добре организирано препредаване на хора“, казва европейски дипломат. Само в последната седмица на март германски и италиански 
военни кораби са спасили 3100 корабокрушенци
Повечето лодки не са имали достатъчно гориво за целия морски преход. Западни тайни служби отчитат в момента между 150 000 – 200 000 чакащи бежанци в Либия. 
„Мигрантите очакват, както и преди, прехвърляне в ЕС и организираната престъпност сега ще им предложи други маршрути.“ – обяснява Вил ван Гемерт, зам.-директор на Европол.  В бъдеще трафикантите ще оперират по-прикрито и ще използват по-трудни маршрути. Според доклад на Европол, търговията с хора междувременно е най-бързо разрастващият се криминален бранш в Европа, чийто оборот се изчислява от три до шест милиарда евро. Тази печалба може да се удвои, ако през 2016-а продължи притокът на хора от Близкия и Средния Изток в темповете от последните месеци, изчисляват международната полицейска служба.
Австрия: драстичен граничен контрол, включително и военен
Италия може много бързо да се окаже в положението на Гърция, още повече, че останалите европейски държави не приемат вече досегашната практика да пропускат нерегистрирани бежанци, акостирали на южните брегове. Австрия вече обяви затваряне на границата си с Италия при Бренер. Военният министър Ханс Петер Доскоцил, заяви пред „Ди Велт“, че страната му изпраща за по-масивен граничен контрол и военни части. Заради пакта с Турция, Доскоцил подозира намирането на други мигрантски маршрути към Централна и Западна Европа. „Правителството във Виена ще представи в Брюксел свой план за сформиране на гражданско-военни формирования на ЕС за изпращане в Гърция, България и Италия за по-драстичен контрол на техните граници“ – заявява Доскоцил. Темата ще бъде дискутирана на следващата среща на военните министри на ЕС. Според австрийския военен министър, много страни-членки подкрепяли неговото предложение.
Франция също не желае да приема повече бежанци от Италия. Швейцария засили контрола по всичките си гранични пунктове.
От началото на годината в Италия са пристигнали по море 12 000 бежанци, докато в Егейско море по същото време броят им е 143 000. Обаче след споразумението за реадмисия между Турция и Гърция по-рискованият път през Средиземно море отново – както през 2015 – ще стане главен маршрут. „Има риск вълната от мигранти да стане от два до три пъти по-голяма“ –  предупреди неотдавна египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси. Дипломати от средите на ЕС се опасяват, че Египет, мотивиран от примера на турския му личен враг Реджеп Тийп Ердоган, може да използва очертаващата се бежанска драма край неговите и либийските брегове, да измъкне помощи в размер на милиарди евро. Ако са верни  прогнозите на ал-Сиси, само през 2016 на Лампедуза биха могли да акостират между 300 000 и 450 000 души.
Либия – „авангардът на ислямския Халифат“ BOICI
За да ограничи незаконния трафик на хора от либийските брегове, НАТО би желал да оперира в либийски води, т.е. да активизира фаза „София 2б“ на своята операция. Но това може да стане ако получи разрешение от общото правителство на Либия, а то съществува до този момент само на хартия. Едното правителство е в сянка и се намира в Тунис, другото правителство в Триполи твърди, че онова пък е под чуждо влияние и не го желае в Либия. Мрачна прогноза за Либия направи испанският премиер Мариано Рахой – „правителството в Триполи няма никаква подкрепа от страна нито на единия парламент в сянка, нито на другия, криминални мафиотски банди организират незаконния трафик на бежанци, а „Ислямска държава“ разширява влиянието си все повече и повече в страната.“ 
Западът изцяло би подкрепил едно правителство на националното единство
надявайки се то да потърси чуждестранна подкрепа срещу „Ислямска държава“, да се справи в мигрантския поток от Либия към Европа и да възстанови добива на петрол, което да съживи либийската икономика. 
По най-нови данни на ООН, бойците на Аллах на ИД се придвижват на юг в Либия по посока на Нигер и Чад и много скоро могат да се координират с филиалите на ИД на Боко Харам в Нигерия. За една година броят на бойците от няколко стотин нарасна на 5000. Около град Сирт те вече контролират брегова ивица широка 300 км.  
„Силата ни расте от ден на ден“ – хвали се командирът на ИД Кадр ал-Нажди и нарича Либия „авангардът на ислямския Халифат“. Над 80 процента от бойците на ИД в Либия са чужденци – тунизийци, мароканци, алжирци, сирийци, иракчани или от Йемен. Така в САЩ и в европейските столици расте опасението, че присъствието на ИД в разпадащата се след Кадафи държава се превръща в една постоянна заплаха в Средиземноморския район.
Великобритания обяви вече готовността си да увеличи с още 1000 души подготвяния 6000-ен състав на бойна част за Либия. Пентагонът също готви свой план за нападение. Но удар са готови да нанесат съюзниците едва тогава, когато се получи съгласието на едно общолибийско правителство. Това обаче ще почака.

 
Александър Александров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани