Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Скопие в отломки

Граждани протестираха срещу амнистия за политици


SKOPIEОпустошение на обществени сгради и сблъсъци с полицията – това е равносметката от втория ден на протести в македонската столица Скопие в нощта срещу сряда. Хиляди излязоха по улиците заради решението на президента да обяви прекратяване на всички разследвания срещу политици от властта и опозицията, заподозрени в престъпления, съобщиха световните медии. 
Повече от три часа демонстрантите неуморно скандираха „Няма правда, няма мир“. Те заявиха, че всички, които са извършили престъпления, трябва да отговарят пред закона, а Иванов трябва да престане да възпрепятства работата на Специалната прокуратура, която води няколко разследвания за сериозни престъпни деяния. 
Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията, а някои от тях опустошиха обществената приемна на президента Георге Иванов. 12 души са арестувани, има ранен журналист. Демонстрантите са успели да влязат в президентската канцелария, изнесли са мебелите на улицата и са ги подпалили. Те са изпочупили и стъклата на министерството на правосъдието в македонската столица. Журналистът от агенция „Плус инфо“ Горан Наумоски е ударен с палка по главата, след което е бил откаран в болница. При протеста са пострадали и други фоторепортери и активисти. Полицията е употребила водни струи, за да попречи на демонстрантите да стигнат до централата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. 
Демонстрантите заявиха, че ще продължат да протестират всеки ден в 18 часа. 
Кои са спасените
Повечето от прекъснатите дела са били във връзка с предполагаемото подслушване на 20 хил. граждани. Вчера излезе и пълния списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията. Сред помилваните са бившият министър-председател на страната Никола Груевски, директорът на контраразузнаването Саша Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска, лидерът на СДСВ Зоран Заев и председателят на албанската партия ДПА Мендух Тачи.
Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот. „Вижте какво стана с нашите политици и от властта, и от опозицията. Нещата отидоха твърде далеч. И едните, и другите са готови да използват всички възможни средства, за да не загубят на следващите избори, защото не знаят другата страна докъде ще стигне в личната саморазправа, реваншизъм, омраза и ксенофобия“, смята президентът Иванов.
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички политически лидери в Република Македония да се върнат на масата за преговори. „Призовавам всички политически партии и разумни граждани да се въздържат от насилие. Кризата може да бъде решена само с политически средства. Политическите партии трябва да се върнат на масата на преговорите и това е тяхна отговорност“, написа в профила си Хан.
Протестът разпали политиците
Опозиционният Социалдемократически съюз (СДСМ) и нейният лидер Зоран Заев ще отговарят за опита да вкарат Република Македония в анархия. Това обявиха от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ по повод сблъсъците в Скопие.
Вчера, пред местната телевизия „Телма“ Заев предупреди, че е възможен украински сценарий в страната.
„Това, което каза в нагласеното интервю пред „Телма“ престъпникът Зоран Заев, дивите орди на СДСМ и Сорос започнаха да го изпълняват по улиците на Скопие. Без никаква съвест и грижа за бъдещето на страната престъпникът Заев открито каза, че в Македония сериозно са поставени основите за украински сценарий. Същият този сценарий, за който говори Зоран Верушевски в личната комуникация и неговите привърженици“, пише в съобщението на партията на Никола Груевски. Верушевски е бивш директор на спецслужбите и сред основните обвиняеми в делото „Пуч“ за насилствено сваляне на властта в Македония. През тази седмица Верушевски бе амнистиран от президента.
Тежка криза
Македония от началото на миналата година се намира в тежка политическа криза, поради която се наложи посредничеството на чужди дипломати и на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан.
Европейската комисия официално разкритикува решението на президента да прекрати разследванията срещу политици за корупция и подслушвания.
През лятото на 2015 г. четирите парламентарно представени партии – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА – постигнаха споразумение за съставяне на служебно правителство, на Специална прокуратура и провеждане на предсрочни парламентарни избори.
Миналата седмица парламентът в Скопие се саморазпусна и на 15-и се очаква председателят на Народното събрание Трайко Веляновски да подпише указ за насрочване на 5-ти юни на изборите за нов парламент.
Според опозицията обаче в страната няма условия за честен вот. Тази позиция е подкрепена и от разкритията на македонските медии, които откриха стотици хиляди „мъртви души“ в избирателните списъци. Става въпрос за близо една четвърт от общия брой на хората, официално имащи право на глас в Македония. В страната с население от около 2 млн. души, 1,87 млн. имат право на глас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани