Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Русия разменят затворници?

[post-views]

A group of Russian servicemen, who are detained by Ukrainian authorities, attend a news conference in KievПрезидентът на Украйна Петро Порошенко потвърди, че в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е обсъдил вариант за размяната на военни затворници.  Украйна е готова да освободи двама осъдени руски войници, в замяна на освобождаването на украинския пилот Надя Савченко.
В понеделник съдът в Киев осъди на  14 години затвор  двама войници от руските Специални сили, задържани в Източна Украйна.
Преди месец руският съд осъди на 22 години пилота от украинската армия Надя Савченко, обвинена в организирането на убийството на руски журналисти.
Малко след като киевският съд постанови присъдите,  Порошенко посочи, че това е предпоставка да започне механизъм за размяната на военни затворници.
Той все пак помоли медиите да не спекулират за това дали и най-вече кога ще бъде освободена Савченко, смятана в родината си за герой.
Досега не е получен официален коментар от Москва по повод евентуалната размяна. Руският външен министър Сергей Лавров намекна, че подобен сценарий е малко възможен.
„Защитата на човешките права в Русия е често дискутирана тема сред западните ни партньори, който все пак забравят, че в Украйна бяха убити руски журналисти.
И все пак размяната е възможна, след като адвокатът на осъдените руски войници, за които Москва твърди, че са били доброволци, посочи, че няма да обжалват присъдите си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани