Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еврейски майстор на трилъра:Побеждава не свръхгероят, а обикновеният човек

[post-views]
Еврейски майстор на трилъра:Побеждава не свръхгероят, а обикновеният човек


ERES AHARONI-1
Ерез Ахарони също е пилот. Израства в град Рамат Ган. Завършва обучението си в израелските ВВС през 1978 г. и участва в мисии. Приключва службата си и става сред най-търсените адвокати по търговско право. Основава и управлява международна кантора Zysman, Aharoni, Gayer & Co. Собственик е и на американската адвокатска компания ZAG/S&W. Първата му книга, Half a Moustache, излиза 2006 г. Следват ,,Тайната на Орела’"(2009) и Wildfire(2011)
По книжарниците излезе „Тайната на Орела“ – книга на изключителния майстор на трилъри от Израел – Ерез Ахарони. Впечатляват не само перфектните качества, с които е разработен жанрът: стегнат сюжет, непрекъснати обрати, които сполетяват героите, изчистен изказ, увлекателен стил на разказване. Висок адреналин. Има нещо повече – рядкото сходство между биографията на автора и главния герой Иду Бернеа,..който е пилот от израелските ВВС. 
Пилот с буен нрав и собствено мнение. Изпълнява мисия, но самолетът му отказва и се разбива недалеч от населено място. Шеметно действие. Героят е всмукан в машинация с едри финансови интереси. Намесват се службите на МОСАД, но и красива разузнавачка. Пламва любов. Тече паралелен сюжет –  отвлечено е малолетно момиче в Брюксел. Двете линии се заплитат, докато стигат до изненадващ финал. Редакторката​Денница Колева споделя:акторката „Четях – Белгия, спокойна държава, там е ситуирана втората история от книгата с престъпници и терористи. И изумително! докато прелиствах, нещата се случиха в действителност…“ Очевидно не е само книжно пожелание, а част от реалното обяснение защо Израел побеждава Иран не само в „Тайна на орела“.
На среща с читателска публика в „Перото“ пERES AHARONI-4осланичката на Израел в София Н. Пр. Ирит Лилиан изрази, че е празник, когато книга на иврит бъде публикувана извън страната. „Тайната на орела“ има всички еврейски съставки – динамична, иновативна, бърза. Това е начин да се разбере как работи израелското въображение“, коментира тя.
Самият автор на книгата беше лаконичен:
„Обичам България! Може би е изненадващо за вас, но държавата ви е страхотна. Имате интелигентни, умни и усмихнати хора. Имат и добър вкус за книги“, сподели Ерез Ахарони. „Хубаво ми е да срещам хора с интерес към книгите. Не искам сред приятелите си, притежатели на празни, непопълнени библиотеки“.„Пиша за обикновените хора, които в опасни ситуации трябва да открият силата в себе си. Да се борят“, твърди авторът. Повод да пише става смъртта на баща му. „Имах куража да започна – и с първия си разказ спечелих първо място в литературен конкурс “. Споделя: „Вдъхновяват ме неща, на които познаваш съдържанието, познаваш света, за който пишеш“.
Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата, пък потърси сравнения, че това не е просто жанров – роман, а високо качество литература. Той сравни книгата на Ерез Ахарони с майсторството на класици като Том Кланси, Джон Лескроарт, Джеймс Елрой, най-популярните в света автори на шпионски трилъри“. За жанровата литература говорим с известно пренебрежение. Но там има качествени произведения в криминалния жанр, в трилъра и във фантастиката. Произведения, които балансират по острието между забавлението и сериозната проблематика. С дълбочина, с познаване на човешката  природа – такава е книгата на Ахарони: силна като образи, но и изключително интересна и забавна. Попадението на художника също е много точно. На корицата е изобразен този тип самолет, за който се разказва в книгата. Свързването на дребните елементи, е част от магията да се създаде пълното усещане за достоверност.
ERES AHARONI-3
Вдясно от автора – редакторката на романа Денница Колева,а изправен -Светлозар Желев, директор на НЦК
 

А ето и откъс от романа:


„ Старият Орел чакаше на пистата, а носът му сочеше към земята. През прозрачния купол над главата ми се виждаше тъмно небе, обсипано със звезди. Реактивният двигател на израелския изтребител „А-4 Скайхоук“ могъщо изрева и показанията на уредите се подредиха като дисциплинирани войници в безопасната зелена зона на стойностите. Проверих отново пилотската кабина по часовниковата стрелка. Всички прекъсвачи и бутони бяха в правилни позиции. Свързах се с контролната кула и получих разрешение за излитане от писта десет. Натиснах дросела докрай и бързо вдигнах и двата си крака от педалите, за да освободя спирачките.
Не обърнах внимание на силния откат, когато изтребителят се втурна напред по пистата без никакво усилие, като безразлично изпълняваше задачата, за която беше създаден… Докато набирах височина, звездите в небето ставаха все повече, а светлините на военновъздушната база избледняваха под мен…“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани