Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сценографски „Отражения“ в Националната галерия

[post-views]
Сценографски „Отражения“ в Националната галерия

SHEKSPIR400 години от смъртта на Уилям Шекспир 

Утре се навършват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. Националната галерия за изобразително изкуство откри мащабна експозиция в своите зали – под наслов „Отражения“. Изложбата представя сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир. 2016 е обявена за световна година на Шекспир. В програмата „Шекспир е жив“ Националната галерия се присъединява с изложба, театрални пърформанси и дискусии, които ще продължат до 28 април 2016-а. Куратори са Петър Митев и Ханна Шварц, а водещ на дискусиите проф. д.и.н. Камелия Николова. Събитията са в центъра на честванията на Шекспир в България.
В Двореца  са представени костюми, рисунки и проекти на сценографи от различни поколения: Васил Абаджиев, Венелин Шурелов, Весела Статкова, Даниела Олег Ляхова, Елена Иванова, Елена Камбурова, Елица Георгиева, Емелияна Андонова- Тотева, Енчо Аврамов, Иван Карев, Марина Райчинова, Мария Диманова, Мира Каланова, Младен Младенов, Николина Костова-Богданова, Огняна Серафимова, Петър Митев, Юлиана Войкова- Найман и др.
Изложбата се организира от: Британския съвет, Секция „Сценография“ на СБХ, Национална галерия, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, Института за изследване на изкуствата при БАН и Британското посолство с подкрепата на Офая ООД и в сътрудничество с български театри и независими трупи.SHEKSPIR-2
Преди 2 дни публиката успя да види пърформанса „Хамлет“ с режисьори Валерия Вълчева и Марий Росен с участието на сценографа Петя Боюкова. Интерес фокусира и дискусията „Шекспир: Близки планове I“ – театрални прочити и нови преводи на пиесите и сонетите, с участието на професорите Камелия Николова, Александър Шурбанов, Евгения Панчева и участници в дискусията.
Утре от 18 ч. предстои  пърформансът „Бурята“ на Столичен куклен театър, сценична версия и постановка Катя Петрова, сценография и кукли Рин Ямамура.
Следват още пърформънси. В неделя от 18 ч. „Дванайсета нощ“ на Драматичен театър Русе, с режисьор Петър Денчев, сценограф Елица Георгиева.
На 27 април, сряда – от 18 ч. – „Крал Лир“, Драматичен театър Пловдив под режисурата на Стойко Мурджев, сценограф Огняна Серафимова и костюми Ирина Кружилина. Същият ден от 18.45 ч. е  „Шекспир: Близки планове II“, дискусия с участващите в проекта сценографи и режисьори. Модератор проф.- Камелия Николова. А на 28, четвъртък от 18 ч. зрителите ще могат да видят  „Напразни усилия на любовта“ на Драматичен театър „София“ с режисьор Крис Шарков, сценограф Венелин Шурелов и костюми Елица Георгиева.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани