Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Eврофинансиране заради миграционния натиск

[post-views]
Eврофинансиране заради миграционния натиск

NENCHEVБългария, Гърция и Румъния ще кандидатстват за европейско финансиране за създаване на система за ранно предупреждение за събиране и обработка на данни, която да се използва за засилване на охраната и контрола на границите в контекста на миграционния натиск. Такова предложение беше направено в Люксембург, на заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО), съобщиха от МО. Това е първият конкретен резултат от проведената предния ден тристранна среща между министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния, чийто домакин и инициатор бе министърът на отбраната Николай Ненчев. На заседанието на Направляващия борд на ЕАО министрите на отбраната от страните-членки на ЕС обсъдиха ключовите задачи в дейността на агенцията.
Форумът продължи със заседание на Съвета „Външни работи“ във формат министри на отбраната. В заседанието участваха върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Министрите бяха информирани за подготовката на Глобалната стратегия на ЕС и свързаните с това последващи действия в сферата на сигурността и отбраната. Те се запознаха с работата по Рамката за противодействие на хибридни заплахи. След заседанието на Съвета „Външни работи“ министър Ненчев проведе среща с министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън. Двамата обсъдиха предприетите мерки за разрешаването на миграционния натиск и ситуацията в Черноморския регион.
В рамките на заседанието на Съвета „Външни работи“ в Люксембург беше подписано Споразумение между министерствата на отбраната на България и Германия за военно сътрудничество. По време на двустранната среща на министър Ненчев с германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (на снимката) беше изразена обща позиция за по-силно взаимодействие между НАТО и Европейския съюз за разрешаване на мигрантската криза. Министър Дер Лайен постави висока оценка на усилията на българското правителство за превенция на незаконното преминаване през територията на държава-членка на ЕС.
Министър Ненчев проведе двустранна среща и с министъра на националната отбрана на Полша Антони Мачеревич. 

Курс за Специалните операции на НАТО
KURS-NATOЗа първи път у нас се провежда международен курс по планиране на Специалните операции на НАТО. Той бе открит в Пловдив от командира на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. 
Събитието е организирано съвместно с училището на НАТО по Специалните операции. То е част от Щаба на Специалните операции на НАТО, откъдето са основните лектори и инструктори. Курсът е в рамките на две седмици, като в него участват  офицери и сержанти с опит от дейността на Специалните сили. Военнослужещите са от 8  държави – членки на НАТО и по инициативата „Партньорство за мир“ – България, Германия, Турция, Румъния, САЩ, Италия, Украйна и Тунис. 
Заключителна част и кулминация на проявата ще бъде 40-часово компютърно подпомагано учение. Основната задача на курса е да подготви военнослужещите за планиране на Специалните операции на ниво Компонентно командване на силите за Специални операции на НАТО.                       

Най-ново

Единична публикация

Избрани