Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Восъчни комунисти в „The Mall“ на Цариградско

[post-views]
Восъчни комунисти в  „The Mall“ на Цариградско


KOMUNISTI
Тодор Живков и Леонид Брежнев
В столицата до края на май гостува Музей „Восъчни фигури” от Варна, чийто собственик е Цветан Атанасов. Експозицията е изложена в The Mall  на бул. „Цариградско шосе” 115. Освен фигурите на знаменити български актьори, певци и културни дейци (които ще представим отделно), част от експонатите представляват разнороден паноптикум от политически лидери и революционни дейци – големи личности от втората половина на 20-и век.
Как носталгията на по-възрастните поколения може да се превърне в своеобразен бизнес, който оставя следи при преработването и дистанцирането от променящите се ценности във времето. Не е рядка картина да видиш как хора идват за снимка от любопитство, други – с опознавателна цел, семейства, които обясняват на децата си кои са тези фигури. „Направихме Тодор Живков, защото в музея във Варна показваме гама от предмети в бита на българина по времето на соца. Продължихме с Брежнев,като стар другар на Тато. Ставахме все по-добри и благодарение на моя скулптор Борис Борисов правим фигурите си почти живи”, разказва собственикът на музея. „Изработката на една фигура отнема не по-малко от 3 месеца”, обясни той.  
KOMUNISTI-2
Маркс и Енгелс

Разговоряте ли с посетителите, ще се чуят диапазон от полярни мнения. Едни възразяват: „Българска му работа да взимате 3 пъти пари на хората. Приятели, не си губете времето…”  Други пък са на обратното мнение като Хриси Бонева: „Очарована съм. Личи си, че музеят е създаден с желание и хъс, професионално…”
KOMUNISTI-3
Сталин
 или такива: „Почувствах се прекрасно – сякаш е машина на времето. Пренесох се в детските ми години…”
Този български еквивалент на световно известния лондонски музей '„Мадам Тюсо'” ще продължи да се развива на  постоянното си място във Варна, на по-голяма площ, с повече експонати, включително и експозиция на ретро автомобили. Сценичен екип се грижи специално за облеклото на фигурите. От 10.00 часа до 22 ч. столичани и гости на София могат да се снимат до тях срещу заплащане. Фактите говорят ясно: колкото и да не им се иска на някои, носталгията по отминалите времена продължава да живее в душите и сърцата на немалко българи.     

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани