Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Вучич печели, Сърбия я очаква сложен парламент

[post-views]
Вучич печели, Сърбия я очаква сложен парламент

Седем политически партии влизат в сръбския парламент след изборите, проведени в страната в неделя, обяви в понеделник Републиканската избирателна комисия (РИК). 
След обработката на 97,46% от бюлетините стана ясно, че победител е коалиция „Сърбия побеждава“, сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия, оглавявана от министър-председателя Александър Вучич, съобщи телевизията B92. Тя е получила 48,4% от гласовете на сръбските избиратели. Освен коалицията на Вучич в парламента влизат още 6 партии. Коалицията на социалистическата партия на Сърбия на Ивица Дачич и „Единствена Сърбия“ на Драган Маркович печели 10,77% от гласовете. Сръбската радикална партия (СРП) на Воислав Шешел печели 8,05%, коалицията около Демократичната партия печели 6,18%, Движението на Саша Радулович „Доста беше“ печели 6,09% от гласовете. Коалицията „Двери“ печели 5,15% от гласовете и коалицията на бившия президент Борис Тадич –  „Либералдемократична партия – ЛСВСДС“ – 5.04%.
За местата в 250-местния парламент на Сърбия в изборите в неделя се бореха 20 политически партии и коалиции. Лидерите на няколко напълно различни по идеология партии, които, по предварителни данни, са получили по-малко от 5%, в понеделник сутринта поискаха повторно преброяване на бюлетините. 
Освен за народно събрание, сърбите гласуваха за областен парламент във Войводина и за местни власти в 14 общини. Премиерът Александър Вучич свика изборите две години по-рано с цел да получи силна подкрепа за реформите, необходими за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. 46-годишният бивш ултранационалист, чиято Прогресивна партия спечели 48% от вота през 2014, се надяваше на пълно мнозинство в новия парламент с планове да приватизира губещите държавни предприятия.
Съмнения за нарушения
Резултатите от вота с активност на населението от 47,6 % дават шанс на премиера Вучич да състави нов кабинет. Сърбите отново ни гласуваха доверие да управляваме, заяви Александър Вучич пред ликуващи свои поддръжници. Той посочи, че ускорената интеграция в ЕС няма да е за сметка на отношенията с Русия и Китай.
Министър-председателят заяви, че сръбските власти ще ускорят интеграцията в ЕС, едновременно с това запазвайки добрите отношения с Русия и с Китай, предаде РИА Новости. 
„Ние ще продължим нашия европейски път, изцяло зачитайки нашите връзки с традиционни съюзници на Изток, като Китай и Русия“, заяви 46-годишният Вучич.
„Сърбия ще продължи по своя европейски път. Ние ще се опитаме да го ускорим. Казвам – няма да правим компромиси по този въпрос. Също така ревностно ще пазим нашите традиционни приятелски връзки с Русия и с Китай“, заяви той. 
Победилият Вучич благодари на поддръжниците на партията „които водиха чиста, честна, отговорна и сериозна кампания“. Той обеща, че ще бъде министър-председател за всички граждани, ако получи мандат за формиране на правителството. „Аз съм много горд и дълбоко трогнат от постигнатите резултати. Гражданите на Сърбия отново ми оказаха честта да оглавя правителството на страната“, заяви той. 
Негови опоненти обаче смятат, че истинската му цел е да засили деспотичното си управление и да спечели нов мандат, докато е все още популярен, отбелязва АП.
Сръбската прозападна опозиционна Демократическа партия обвини управляващата Сръбска прогресивна партия за това, че е способствала многочислени нарушения по време изборите, предаде РИА Новости. „На изборите са отбелязани редица нарушения. Компетентните органи трябва да установят колко гласове са били откраднати от управляващата партия“, заяви прессекретарят на демократите Александра Жерков. Според нея на много места са били наблюдавани купувания на гласове. Според нея пред много изборни секции са били забелязани лица, които са купували гласове, „искайки от гражданите да снимат бюлетината си като доказателство, че са гласували за когото трябва“. Тя посочи за пример система, която нарече „български влак“. При тази схема „избирателят получава попълнена бюлетина пред секцията за гласуване и след като я пусне в урната, напуска мястото с празна бюлетина, която я предава за да докаже, че е гласувал за тези, които са му платили“ или се иска „от гражданите да снимат бюлетината си като доказателство, че са гласували за когото трябва.
По този повод Вучич заяви, че случаите на нарушения трябва да бъдат разследвани, а нарушителите – наказвани. „Уверен съм, че съответните държавни органи ще проверят всички, които са участвали във фалшифициранията. Такова нещо не трябва да се случва в Сърбия. Тези хора трябва да отговарят пред правосъдието“, заяви Вучич. 
Лидерите на няколко напълно различни по идеология партии, които, по предварителни данни, не са преминали 5-процентовата бариера за влизане в парламента, в понеделник сутринта открито заявиха пред Републиканската избирателна комисия (РИК) своите подозрения за кражба на гласове и измами. В отговор председателят на РИК Деян Джурджевич каза, че опозицията ще има възможност „да се запознае с изборните материали“.
Официално са били регистрирани само две нарушения. В град Вранье избирател е искал да изнесе празни бюлетини заедно със себе си, а в избирателната урна да постави предварително запълнени. В град Ягодина пиян мъж е успял да строши две избирателни урни.
Коалиционен партньор – социалистите?
Анализатори смятат, че премиерът Вучич ще продължи да управлява в коалиция със социалистите, макар че не е необходимо, посочва Ройтерс. Някогашната партия на Слободан Милошевич, който доведе Сърбия до конфронтация със Запада през 90-те години на миналия век, сега е ръководена от Ивица Дачич, бивш вицепремиер и министър на външните работи, и също има европейски дневен ред, отбелязва ДПА.
Широкият консенсус в парламента в подкрепа на членството на Сърбия в ЕС ще бъде смущаван от крайните националисти на Воислав Шешел, чиято Сръбска радикална партия излиза на трето място. Шешел, който преди по-малко от месец бе оправдан от Международния трибунал в Хага по обвинения, свързани с войните в бивша Югославия, веднага предложи коалиция „на всяка партия, която иска да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия“. Воислав Шешел заяви, че изборите в неделя са де факто референдум за това дали Сърбия ще се присъедини към „врага“ ЕС, или ще се обърне към „нашия традиционен съюзник Русия“. Русофилските настроения са традиционно силни в Сърбия, заради близките исторически и културни връзки, но много сърби също така искат тяхната страна да достигне икономическите и демократичните стандарти на богатите държави в ЕС, посочва АП.
Завръщането на крайните националисти в парламента отразява разочарованието от политиката на икономии, която премиерът Вучич бе принуден да наложи, за да вземе заем от Международния валутен фонд на стойност 1,2 млрд. евро. Съкращенията на държавни разходи и субсидии и увеличенията на данъци помогнаха на Сърбия да намали бюджетния си дефицит почти наполовина миналата година, но икономиката се възстановява бавно от рецесията, а безработицата е около 18 процента, отбелязва Ройтерс.
Бившият флагман на опозицията срещу Слободан Милошевич – Демократическата партия, постигна най-слабия си резултат до момента.
Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно на 28 април. В момента Сърбия отвори първите преговорни глави, като за разлика от нас, тук методът е друг – започва се с най-трудните, които засягат правосъдие, вътрешен ред, права на човека и медии. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани