Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не взрив, а запалване в „Арсенал“

[post-views]
Трима работници загинаха при взрив в завод „Арсенал”

arsenal-pojarnaПроизводствена авария в комплекса за производство на оръжие и боеприпаси „Арсенал“ АД Казанлък взе две жертви около 10,30 сутринта на 25 април. Инцидентът възниква вследствие на запалване на барут от случайна искра в Завод 3, цех 120, при профилактика на производствена машина. Това е един от заводите към казанлъшката оръжейница за производство на барутни смеси.
Сигналът за инцидента е подаден около 10.44 ч. на спешния телефон 112. Във военния комплекс са влезли пожарна, полиция и линейка, както и екипи на Регионалната дирекция на ПБЗН. Районът бе изолиран от полицейски екипи. Областният управител на Стара Загора Георги Рамов също пристигна в завода малко след произшествието. Той коментира пред журналисти, че своевременно работниците от цеха са били евакуирани след запалването на барута и потвърди за две жертви и един ранен работник.
Това са инж. Върбан Пешков на 53 г., специалист по взривовете, зам.-директор на Завод 3, в чийто цех 120 стана трагедията. Има семейство и деца. Другата жертва е 41-годишният настройчик Румен Райчев, несемеен. 
И двамата са били опитни оръжейници. Смъртта им е възникнала вследствие на тежки изгаряния при запалване на барут. Леко ранен бе и още един работник, но лекарите определиха състоянието му като стабилно и той не е бил настанен в болница, съобщиха от МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък.
Първоначалната версия за трагедията бе неспазване на технологичния процес. Според ръководството на оръжейницата, инцидентът е станал по време на настройка на оборудване. Екипът от тримата служители са влезли в помещението, за
да поправят повредена машина
Загиналите инженер и работник са се намирали в непосредствена близост до искрата. Третият работник е бил изхвърлен от помещението от взривната вълна. Останалите служители на завода са успели да се евакуират. Не са нанесени сериозни материални щети. 
Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви след инцидента, че частните военни дружества редовно се проверяват от службата за Контрол на общоопасните средства /КОС/ на МВР.  Той обясни, че заводът е изцяло частен, като ангажиментите по приватизационния договор са приключили отдавна заради давността на продажбата на дружеството. 
Окръжна прокуратура – Стара Загора започна разследване за производствената авария по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Екип от двама следователи пристигна на мястото на инцидента, където извършиха оглед. Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.
Екип на екоинспекцията съвместно с Регионална лаборатория – Стара Загора също пристигна на мястото на инцидента. Осигурена бе апаратура за оценка качеството на атмосферния въздух. Водите, използвани за неутрализиране на аварията, бяха локализирани в лабиринтен утаител на площадката и
отведени в безотточно езеро-утаител
което не позволява замърсяване на повърхностни и подземни води.
Официалната информация, която ден по-късно бе разпространена от казанлъшката оръжейница, отрече версията за взрив и определи производствената аврия като запалване. Останалите четирима души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи изп. директор на „Арсенал“ АД  Николай Ибушев. Не отговаряли на истината разпространяваните твърдения за възникване на взривове, пожари, обгазявания и други пострадали работници и служители при инцидента. Всички информации от този род бяха определени като спекулации. Със заповед Ибушев е определил вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент. Органите на Прокуратурата и Следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая.
Ибушев отрече да има паника на територията на фирмата, както и екологични последствия от запалването, разрушени помещения или части от сгради. В завода работят около 6000 души. Той подчерта, че всички работещи в „Арсенал“ имат застраховка „Живот“, като при трудова злополука и след приключване на всички следствени действия по изясняване причините за инцидента, се изплащат обезщетения на семействата на пострадалите или загиналите в размер на 7 брутни годишни заплати.
Ръководството на фирмата  отправи апел да не се създава паника по отношение на инцидента, който отне живота на двамата специалисти, и поднесе искрените си съболезнования на семействата на загиналите.

Черна хроника на оръжейните инциденти у нас

За жалост обаче трудно можем да наречем поредната трагедия инцидент, тя е по-скоро тенденция. През последните години у нас подобни взривове станаха нещо обичайно, а причините като че ли винаги са сходни: недостатъчно подготвен персонал в заводите и технологични аварии. Въпреки че при инцидента в понеделник загинаха професионалисти. 
Представяме ви черната хроника на инцидентите с взривени боеприпаси  у нас:
На 21 март 2015 г. пожар избухна в цех на ВМЗ-Сопот край село Иганово, което предизвика серия от мощни експлозии. Взривовете избухнаха пред цех за снаряди, който се намира на около 2 км от населеното място. При инцидента нямаше загинали и пострадали. В складовете се съхранявали всякакви видове боеприпаси и готова военна продукция.
15 души бяха напълно изпепелени при взрив в завода за утилизация на боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом на 4 октомври 2014 г. В предприятието е имало 800 000 противопехотни мини, които са избухнали след производствена авария. Заводът е собственост на акционерното дружество „Видекс“. В съвета на директорите на дружеството влизат Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков. Едва година по-късно бяха повдигнати обвинения на директора и на още трима души.
На 28 февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в цех 130 на „Арсенал“ в Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло.
На 5 юни 2012 г. при пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол при серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на „Берета Трейдинг“, загинаха трима. Седем души бяха ранени. Виновни още няма.
Сутринта на 12 ноември 2011 г. за жителите на севлиевското село Ловнидол се превръща в кошмар. Взривяват се близо 3000 снаряда, калибър 152 мм, намиращи се в  оръжейни складове край селото. Жертви и пострадали няма. Боеприпасите са втора ръка и внесени през 2008 г. от Чехия. Експлозиите са станали само в един от 6-те склада на ЕМКО ЕООД, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Помещенията били купени от МО преди десетина години. В България снарядите са били реновирани и след това продавани зад граница, най-вероятно в Африка.
На 3 февруари 2010 г. заводът за взривни вещества „Миджур“ в община Чупрене се взриви след пожар. Четирима пострадаха тежко, като двама от тях едва се разминаха със смъртта.
На 9 август 2009 г. в склад на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък избухва пожар, който води до серия от взривове. За щастие, жертви няма.
На 3 юли 2008 г. страхотен тътен събужда Челопечене и близките до него софийски квартали. Повече от 50 експлозии разтърсват селото и София. Взривени са военни цехове за преработка на боеприпаси. Няма загинали. Жителите на Челопечене и Чепинци са евакуирани.
На 9 октомври 2007 година взрив в „Арсенал“ също взима една жертва. Загива един работник. Причината за инцидента е гръмнала центрофуга в комплекс 2 на Завод 3 в казанлъшката оръжейница. Аварията е станала между 11 и 11.30 ч.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани