Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морковът не действа без пръчката

[post-views]
Морковът не действа  без пръчката

ELMAR BROKЕлмар Брок (в средата) е роден на 14 май 1946 г. Бил е член на германския парламент, а в момента е председател на Комисията на Европейския парламент по въпросите на външните работи. Той е евродепутат от 1980 г. Заемал е редица ръководни длъжности в немските и европейските политически институции. Председател е на Съюза на европейските федералисти. Работил е като радио -журналист и кореспондент на вестник. Член е на фракцията „Европейски демократи“ на Европейската народна партия. Съпредседател е на Трансатлантическия законодателен диалог. Членува в делегациите на Европейския парламент за връзки с Китай, САЩ и НАТО.
Елмар Брок участва в публичната дискусия „Отражение на сирийската криза върху сигурността на Европейския съюз: регионални и глобални аспекти“, която се състоя в Дома на Европа в София, организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Информационното бюро на Европейския парламент в България. 

(Продължение от миналия брой)
Трябва да обясняваме колкото се може повече и да дефинираме пред нашите граждани нашия суверенитет, заяви Елмар Брок в началото на изказването си. Смятам, че този суверенитет е въпрос, който включва и отбраната. Всичко опира до бюрокрация. Премиерът на Люксембург каза, че държавата му е малка, но от гледна точка на Москва и на Пекин всички европейски държави са малки. Трябва да се изправим пред този факт и да сме наясно, че 

глобализацията на икономиката и измененията в климата 

и всички останали проблеми, които са на дневен ред, не могат да бъдат решени от една единствена държава в Европа, отбеляза той.

Според него трябва да сме наясно с това. Вече сме нарушили националния суверенитет чрез европейското сътрудничество и следователно, когато говорим за миграцията, европейците трябва да се съобразяват с Женевската конвенция и други международни документи. Освен това трябва да има предвид и това, което стана миналата година. Всичко, което се случва оттогава насам, почти разрушава сътрудничеството между европейските държави. 

По отношение на дневния ред Европейски съюз – Турция виждаме, че ако работим заедно като европейци и като членове на Европейския съюз, не с огради, а със споразумения, можем да спрем 

трафика на хора 

Този бизнес модел- трябва да се разруши. Само така можем да спасим човешки животи. Затова имаме нужда от сътрудничество, в случая с Турция. 

Трябва да си сътрудничим със САЩ и Русия за постигане на мир в Сирия. Има 6 милиона бежанциBEJANCI извън ЕС и можем да постигнем положителни резултати само ако премахнем причините за миграционния процес. В този случай това е войната. Ако намерим решение за умерената опозиция на Асад, тогава можем да се концентрираме върху терористичната организация „Ислямска държава“ и да използваме военни способности и друга подкрепа. Това е нашата цел, посочи Брок.

По думите му тя може да бъде постигната, макар че е много трудно. И то само ако действаме заедно, подчерта той.

Ние нямаме съвместни войски, не разполагаме със сила така, че да вземем страна между Асад и опозицията, между Русия и САЩ. 

Европейският съюз и държавите членки предоставят 

60 процента от помощта 

за развитие в света. Трябва обаче да се задълбочи това сътрудничество в сферата на сигурността и външната политика, защото се оказа, че „морковът не дава резултат без пръчката“.

България като външна граница на ЕС трябва да си сътрудничи с другите държави в сферата на граничния контрол. По споразуменията от Шенген и Дъблин, и особено по граничния контрол на летищата  е необходима допълнителна работа. 
Малта и Гърция нямат достатъчно административен капацитет. 

Според Брок защитата на външните граници на ЕС, което включва и крайбрежния контрол, трябва да се финансират общо и да имат обща стратегия. По думите му това е много важен въпрос, който всъщност не е добре разбран и в Германия. Необходима е по-голяма подкрепа. Възможностите се ограничават от редица държави членки, защото се твърди, че се 
нарушава  националният суверенитет 

За съжаление резултатът е, че в тази криза трябва да се предприемат стъпки. Имаше финансова криза, сега – мигрантска криза. И въпросът е, че и Европа е проблем, но и липсата на Европа също е проблем. Трябва да се вземат мерки за борба срещу тероризма. 

Наш дълг в Европа е да се борим с международната престъпност, подчерта Елмар Брок. Пет държави имат напълно развито разузнаване и всъщност терористичните актове можеха да бъдат предотвратени, ако беше налице достатъчно информация. 

Не малко от страните членки смятат, че информацията е много важна и не могат да я споделят с другите. Ако страните членки сами обменяха достатъчно информация помежду си, то тогава атентатите можеха да бъдат избегнати. Проблемът е, че в рамките на няколко седмици случилото се е забравено и всички са спокойни до следващия път.

Трябва да осигурим обмен на информация и данни и с нашите приятелски, и партньорски държави, и организации. Брок призова за 

пълно споделяне на информацията 

защото нещата сега са половинчати. Дори Германия се е провалила в това отношение. 

Когато става дума за тероризъм, е наложително да променим дефиницията си за сигурността. Досега ставаше дума за вътрешна и външна сигурност. В миналото имаше тероризъм като например в Испания, Германия и Италия, но дефиницията за този тип тероризъм вече не важи. Структурата на днешния тероризъм е много различна. „Ислямска държава“ воюва в Ирак и Сирия, като в същото време провежда и терористични атентати в африкански страни, разрушава туризма, дестабилизира и европейски държави, и никой не е в безопасност. Нито в Белгия, нито във Франция, нито в Испания.

В моята държава все още не е имало голям инцидент, но „Ислямска държава“ има присъствие и там, което значи, че никой не е застрахован, каза Брок. 

Необходима ни е политика на сигурността. Имаме нужда и от съвместна политика по отношение на климатичните промени. Трябва да дадем на африканците шанс за по-добър живот. След 25 години Африка 
ще увеличи населението си два пъти 

В резултат на тероризма, климатичните промени и лошото управление това може да доведе до много проблеми в следващите години. Трябва да имаме политика за развитие.

Да намерим общи инструменти срещу тайните финансови трансфери. Според Брок наскоро е станало ясно, че незаконните финансови трансфери от Африка всяка година достигат до 50 милиарда долара. Това е горе-долу сумата, която се предоставя на Африка за развитие.  

В този контекст може да се споменат и досиетата от Панама. Тези проблеми, разбира се, не могат да бъдат решени само от България, Румъния или Германия. Те са част от общия контекст и трябва да действаме всички заедно. Трябва да се даде отпор на популизма и националистическите дебати и да се защитят културната идентичност и християнската идея по един толерантен начин. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани