Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Либийската „армия” на път да си върне Сирт от ИДИЛ

[post-views]
Зелена светлина за въоръжена намеса на Египет в Либия

libiq-sirtКомандването на правителствените сили в Либия обяви, че е разчистило пътя за освобождаването на град Сирт от бойците на джихадисткото движение ИДИЛ.
Независимо от тежките загуби, обявилите вярност към новото правителство на национално обединение сили, са твърдо решени да си върнат морския град Сирт.
Най-малко 30 войници са загинали при последната фаза от боевете, по данни на командването. 18 от тях са станали жертви на нападение с кола-бомбa, посочва агенция Франс Прес.
Международната общност се надява новото правителство в Триполи  да oбедени всички политически и военни фракции, като част от усилията срещу джихадисткото движение ИДИЛ.
Именно липсата на единно правителство в Либия позволи на сунитското движение да пусне корени в бившата Джамахирия.
Междувременно неправителствената организация Хюмън Райт Уоч публикува доклад за ситуацията в град Сирт. Според документа бойците на „Ислямска държава” за няколко месеца са екзекутирали 49 души по обвинения в шпионаж, богохулство и вещерство.
Според военно разузнаване в град Мисрата бойците на ИДИЛ в Сирт наброяват 1800 души, като 70 процента от тях са чужденци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани