Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция пред транспортен хаос

[post-views]
Франция пред транспортен хаос

franciq-stachka-transportФранция е пред транспортен хаос, след като към продължаващите от седмици стачки в редица сектори се присъединиха и работниците в железниците. Независимо от силния обществен натиск правителството е твърдо решено да прокара трудовата реформа, срещу която се борят профсъюзите в страната.
Липсата на горива по бензиностанциите заради стачката в петролните рафинерии, сега и служителите на железниците, със сигурност ще причини допълнително неудобства на французите.
И това е едва началото на транспортния хаос. От сряда служителите от градския транспорт включително и метрото също спират да работят.
Продължителен протест готви и профсъюзът на пилотите. Авиодиспечерите също плашат със стачка от петък.
Основните профсъюзи са категорични, че индустриалните действия ще продължат докато френското правителството не се откаже от трудовата реформа.
Част от промените, която среща най-голям отпор от страната на работниците, е улесняването на процедурата по уволняване и наемане, независимо от твърденията на правителството, че това ще реши проблема с безработица, която от години е над 10 процента.
В опит да намери компромисен вариант френският президент Франсоа Оланд излезе предложи на профсъюзите,   да се съгласят с новия трудов закон срещу предоговаряне на условията на труд и заплатите.
Липсата на компромис вече поставя на карта нормалното притичане на европейското първенство по футбол, което започва другата седмица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани