Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентат в Истанбул с жертви и ранени

[post-views]
Атентат в Истанбул с жертви и ранени

eksploziq-turciqНай-малко 11 души бяха убити и 36 ранени при бомбено нападение в Истанбул. Експлозията е станала в централния район на града Везнеджилер, който е едно от най-посещаваните туристически места. Все още никой не е поел отговорност за атаката. Няма данни за пострадали българи. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди нападението и поднесе от името на Алианса съболезнования на близките на загиналите.
Бомбата, разтърсила историческия център на Истанбул, е била планирана в кола и детонирана дистанционно, малко след като покрай нея минал полицейския автобус. При експлозията тежко пострадаха и сградите в района на взрива, който е на метри от истанбулския университет. По данни на властите седем от загиналите са полицаи. Другите четири жертви са цивилни. Малко след атентата турският президент Реджеп Таийп Ердоган посети болницата в която са настанени повечето пострадали, трима от които с опасност за живота.
В списъка със заподозрени са или кюрдските сепаратисти от ПКК или джихадисткото движение ИДИЛ. Анкара води активни контратерористични операции и срещу двете организации, които от месеци сеят терор в големите градове на страната. През март сепаратистите от ПКК убиха 35 души в Анкара, а месец по по-рано атакува и военен конвой в турската столицата, като при атаката загинаха 28 военнослужещи.
Джихадисткото движение ИДИЛ също остави своята кървава следа, след като пое отговорност за самоубйственото нападение в исторически център на Истанбул през януари, при което загинаха 12 германски туристи.
Независимо от драконовите мери ситуацията със сигурността в Турция продължава да е влошена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани