Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кратка история на шпионски „скандали”

[post-views]
3 г. затвор за австрийски офицер, шпионирал за Русия

shpioninШпионските скандали са неизменна част от международния политически живот. През последните години станахме свидетели на редица случаи, в които работещи за службите за сигурност стават повод за международни скандали.
Така например през 2009 г., когато Крим все още беше в Украйна, а Съветът НАТО-Русия работеше на пълни обороти в Естония беше заловен и осъден Херман Сим -високопоставен служител в системата за национална сигурност. По време на разследването беше установено, че от присъединяването на Естония в НАТО през 2004 г. до залавянето му е бил очите и ушите на Кремъл.
През 2010 години избухна не по-малък по размери шпионски скандал между САЩ и Русия  и то няколко месеца след символичния обяд между американския президент Барак Обама и руския му колега Дмитрий Медведев. Тогава  ФБР разкри не един, а цял един шпионски кръг с участието на една дузина руски агенти, сред тях и Ана Чапман. Чернокосата дана беше определена от американските медии, като най-красивият таен агент в света, дори се шегуваха с въпроса дали националните разузнавателни агенции в страната имат толкова красиви тайни агенти.
През последните години и западните служби бяха поставяни в неудобно положение, с няколко случаи на заловени агенти опитващи се да вербуват хора в Русия.
Като случая през 2013 г, когато  агент на ЦРУ  при опит да вербува служител на руските разузнавателни служби, беше заловен при зрелищна спецакция.
През 21 век от обаче се появиха нови играчи в света на агент ОО7, мотивирани от чисто морална гледка точка.
Американският войник Брадли Манинг, например. Като част от военното разузнаване той беше хванат в през 2010 г. в Ирак, след като разпространи десетки хиляди секретни документи за войните на САЩ в Ирак и Афганистан. Джулиан Асандж, създателят на Уикилийкс, който буквално нокаутира американската дипломация с разпространяването на чувствителни имейли на служителите на държавния департамент на САЩ.
Не на последно място Едуард Сноудън, бивш служител на Американската служба за национална сигурност и човекът, разкрил най-мащабната разузнавателна програма превеждана от Америка през последното десетилетие. От нея стана ясно, че освен съперниците си, САЩ шпионират и съюзниците си, а още по парадоксалното е, че е било със знанието на националните служби за сигурност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани